Családi pótlék változások érettségi után

Júliustól kezdődően a családi adókedvezmények átalakulnak, és ha a gyermek befejezi az érettségit, de nem folytatja tanulmányait, a családi pótlékra már nem számíthatnak a szülők.

Az érettségi sikeres letétele után a családi pótlékot a Magyar Államkincstár csak június végéig folyósítja, amennyiben a gyermek nem vesz részt további oktatásban. A jelenlegi szabályozás értelmében a tankötelezettség ideje alatt, vagyis 16 éves korig, illetve amíg a gyermek közoktatási intézménybe jár, de legfeljebb a 20. életév betöltéséig, illetve sajátos nevelési igény esetén 23 éves korig jár a támogatás.

Amennyiben a gyermek felsőoktatási intézményben tanul tovább, a családi pótlékot nem kapják meg a szülők, viszont lehetőség van az eltartottak számának növelésére szeptemberben, ha van legalább egy tanköteles korú testvér is a családban. Ebben az esetben a szülők visszamenőleg két hónapra igényelhetik az emelt összeget.

A családi pótlék összege 2008 óta nem változott: egygyermekes családok esetében 12 200 forint, míg kétgyermekes családoknál 26 600 forint. Ha az egyik gyermek még tanköteles, a másik pedig egyetemista, és a szülők igénylik, akkor a két gyermek után járó juttatás fele, vagyis 13 300 forint érvényesíthető.

A szakképzésben részt vevő diákok esetében a családi pótlék a 20. életév betöltéséig jár, de itt is szükséges, hogy a szülők érettségi után igényeljék az emelt támogatást.