A legendás Durandal kard rejtélyes eltűnése

Dél-Franciaországban, a Rocamadour várából eltűnt a Durandal kard, amelyet az Excalibur francia megfelelőjeként ismernek. A több mint 1300 éves, legendás fegyvert valószínűleg ellopták, annak ellenére, hogy egy kőfalba szúrva, egy lánccal rögzítve állt ott.

A Durandal kard, amelyet az Excalibur francia változatának tartanak, egyik napról a másikra tűnt el a dél-franciaországban található Rocamadour várából. A fegyvert, amelyet állítólag 1300 évvel ezelőtt helyeztek el a sziklába, feltehetően ellopták, noha közel 10 méter magasságban volt rögzítve a kőhöz.

A kard Roland, a legendás paladin és Nagy Károly tisztjének tulajdonában volt, és az elpusztíthatatlanságáról volt híres a francia epikus irodalomban. Dominique Lenfant, Rocamadour polgármestere szerint a kard eltűnése nagy veszteség a város számára, hiszen történetük szorosan összefonódott ezzel a legendás tárggyal.

A 11. századi "Roland éneke" című költemény is megemlíti a Durandalt, amely mágikus erővel bírt, és tartalmazta Szent Péter egyik fogát, Szent Bazil vért és Párizsi Szent Dénes haját. A legenda szerint Nagy Károly kapta először az angyaltól, majd Roland a Roncevaux-hágónál vívott csatában bekövetkezett halála előtt megpróbálta összetörni, hogy az ne kerüljön ellenséges kézbe. Végül azonban a levegőbe dobta, és a kard csodával határos módon a Rocamadour sziklafalába ágyazódott. A történetek szerint a Durendal kardot Völund elf kovács készítette, aki a frank legendák fontos fegyvereinek többségét készítette.

Rocamadour városa annyira értékesnek tartotta a kardot, hogy amikor a Cluny Múzeum 2011-ben ki akarta állítani, egy városi tanácsos és egy biztonsági őr kísérte oda. A falut 2016-ban Franciaország kedvenc falujává választották. A kard a környék fő turisztikai látnivalója volt, és a helyszínen nem tudják, mi történt vele.