Sulyok Tamás a matyóhímzés történetét osztotta meg Ferenc pápával

Sulyok Tamás köztársasági elnök Ferenc pápával folytatott beszélgetésén a közösségek jövőjéről és a matyóhímzés történetéről esett szó a vatikáni látogatás során.

A magyar államfő, Sulyok Tamás hivatalos látogatást tett Ferenc pápánál Vatikánvárosban, ahol a közösségek jövőjéről tárgyaltak. A találkozó során Sulyok ajándékokat is átadott, többek között hímes tojást és matyóhímzéses oltárterítőt vitt magával.

Az MTI tudósítása alapján a köztársasági elnök és a katolikus egyházfő beszélgetése során szóba került egy személyes téma is, amely Ferenc pápa budapesti látogatásakor elhangzott beszédének egyik üzenetére vonatkozott. Sulyok Tamás idézte a pápát, aki Szent István egyik intelmét említette: "légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen".

A köztársasági elnök kiemelte, hogy ez a Szent István által megfogalmazott üzenet fontos, és hangsúlyozta, hogy nem véletlenül hívta fel rá a figyelmet maga Ferenc pápa. Sulyok emellett megosztotta a pápával a matyó hímzés legendáját is.

Sulyok Tamás csütörtöki programja során részt vett a Magyar Nemzeti Zarándoklatra érkezett magyarokat fogadó magánkihallgatáson, valamint jelen volt a zarándoklatot lezáró misén a Szent Péter-bazilikában.

A látogatásról Sulyok a közösségi oldalán is beszámolt, ahol fotókat is megosztott. Posztjában kiemelte, hogy a legnagyobb megtiszteltetés számára, mint hívő katolikusnak, hogy találkozhatott a Szent Péter utódjával. Imádkozik Ferenc pápa egészségéért és hosszú szolgálataért a katolikus hívek között.