Öt lehetséges forgatókönyv Oroszország jövőjéről

Előbb vagy utóbb, de a Putyin rezsim véget fog érni. Nem lehet megmondani, hogy ebben az esetben mi fog történni Oroszországgal. Azonban van néhány valószínű forgatókönyv. Jöhet a káosz, vagy a demokratikus útra is ráléphet az ország. A lehetséges kimeneteleket vettük most sorra.

Vlagyimir Putyin tavaly október 7-én töltötte be 71. életévét, azon a napon, amikor a Hamász megtámadta Izraelt. Az orosz elnök születésnapi ajándékként ünnepelte az ámokfutást, amely elterelte a figyelmet az ukrajnai agressziótól. Talán hálája jeléül hívta meg október végén a Hamász magas rangú képviselőit Moszkvába, ezzel is hangsúlyozva az érdekeik közeledését. Néhány héttel később az orosz elnök bejelentette, hogy indulni kíván a 2024 márciusában esedékes választáson, később pedig megtartotta éves sajtótájékoztatóját.

„Fegyveres erőink szinte az egész frontvonal mentén – fogalmazzunk szerényen – javítják a helyzetüket” – dicsekedett élő adásban Putyin.

Putyin új cárnak állítja be magát. De egy igazi cárnak nem kellene aggódnia az utódlási válság miatt – és amiatt, hogy ez mit jelenthet a hatalom jelenlegi birtoklásának. Jelenleg 2030-ig van bebetonozva hivatalába, amikor is 78 éves lesz. A férfiak várható élettartama Oroszországban még a 67 évet sem éri el, aki megéli a 60 éves korát, az körülbelül 80 éves élettartamra számíthat. Azonban egyszer még Sztálin is meghalt.

„Putyin pedig nem Sztálin. A grúz despota szuperhatalmat épített, miközben tízmilliókat küldött a halálba. Putyin ezzel szemben zsiványhatalmat épített.” – írja Stephen Kotkin, a Stanford Egyetem Hoover Intézetének főmunkatársa.

Bármikor és bárhogyan is távozik Putyin, autokráciája és tágabb értelemben Oroszország komoly kihívásokkal néz szembe.

Egy: Oroszország, mint Franciaország

Franciaországnak mélyen gyökerező bürokratikus és monarchikus hagyományai vannak – és egyúttal gazdag forradalmi hagyományai is. Oroszországnak is van egy állami és monarchikus hagyománya, amely bármely jövőbeli politikai rendszer jellegétől függetlenül fennmarad.

Kettő: Oroszország visszafordul

Elképzelhető egy olyan tekintélyelvű nacionalista vezető, aki magáévá teszi a putyinizmus nézeteket, és Putyinhoz hasonlóan rendíthetetlenül hisz abban, hogy az Egyesült Államok Oroszország elpusztítására tör.

Három: Oroszország, mint vazallus

A dacosan Putyin-párti orosz elit azzal dicsekszik, hogy olyan rendszert dolgozott ki, amely jobb, mint a Nyugaté. A kínai-orosz együttműködés sok elemzőt meglepett. A kapcsolat egyre növekvő kiegyensúlyozatlansága arra késztette az elemzőket, hogy Oroszországot Kína vazallusaként emlegessék.

Négy: Oroszország, mint Észak-Korea

Oroszország Kínától való függőségének erősödésekor Putyin vagy utódja paradox módon inspirálódhat az észak-koreai tapasztalatokból.

Öt: Káoszba süllyedt Oroszország

Putyin rezsimje a káosz fenyegetésével hárítja el a belső kihívásokat. A közeljövőben bekövetkező összeomlásnak számos oka lehet: egy belső zendülés, egy természeti katasztrófa, egy nukleáris baleset vagy szándékos szabotázs, illetve egy vezető halála.