Nemzetközi csalók próbáltak megkárosítani egy magyar céget

Egy szerb és egy bolgár nőt ítélt el a bíróság, mert "pénzkicserélős" csalással próbáltak tízmilliókat kicsalni egy magyar vállalattól. Az elkövetők egy izraeli társaság képviselőinek adták ki magukat, és Rómában próbálták meg a csalást végrehajtani.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a magyar cég egy ipari telephelyként működő ingatlant hirdetett meg eladásra 2023 nyarán. A hirdetésre jelentkező nő egy izraeli társaság képviselőjeként mutatkozott be, és a magyar cég ügyvezetőjét Rómába csalta, ahol két nővel találkozott. Az egyik nő azt állította, hogy nem ők vásárolnák meg az ingatlant, hanem egy másik vevőnek közvetítenék, és ezért 200 ezer eurót, azaz körülbelül 74 millió forintot kértek készpénzben.

A csalók azt tervezték, hogy a magyar ügyvezető által bemutatott bankjegyeket kicserélik egy olyan csomagra, amely csak papírlapokat tartalmazott. A csalásra azonban nem került sor, mert a magyar férfi gyanút fogott, és a rendőrség fogadta a nőket a budapesti szállodánál.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a bolgár nőt 1 év 6 hónap, a szerb nőt pedig 2 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, és mindkettőjüket 2-2 évre kiutasították Magyarország területéről. A szerb nőt közokirat-hamisítás bűntettével is vádolták. A vádlottak beismerték bűnösségüket, és lemondva a tárgyaláshoz fűződő jogukról, így a bíróság gyorsított eljárásban hozta meg az ítéletet.

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Az ügyészség a vádlottak letartóztatásának fenntartását kezdeményezte, de a bíróság ezt nem fogadta el.