Kendernay János az MKKP-s jelöltek visszalépését sürgeti

Az LMP korábbi jelöltje, Kendernay János arra szólította fel az ellenzéki pártokat, hogy ne induljanak a XII. kerületi előválasztáson, és tartsák tiszteletben a polgárok akaratát.

Az LMP politikusa, Kendernay János csütörtöki sajtótájékoztatóján kritizálta az ellenzéki pártokat, amiért felrúgták az előzetes megállapodást, és szerinte "kutyakomédiává" változtatták az előválasztást a XII. kerületben. Kendernay, aki eredetileg az LMP jelöltjeként indult volna a hegyvidéki választásokon, nem vett részt az előválasztáson, majd Kovács Gergely földcsuszamlásszerű győzelme után visszalépett a győztes javára.

A politikus felszólította az ellenzéki pártokat, hogy kövessék az LMP példáját, és lépjenek vissza a jelöltségtől, mivel úgy véli, nincs politikai vagy demokratikus alapja annak, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) alternatív jelölteket állítson.

Kendernay János szavait idézve az MTI szerint: "Kutyakomédia helyett támogassuk inkább a kutyákat!". A DK és az MKKP közötti üzengetés a múlt héten pénteken kezdődött, amikor kiderült, hogy Kovács győzelme ellenére a DK jelöltjei mégis elindulhatnak a Hegyvidéken.

A konfliktus egyik oka, hogy Kovács és a Momentum megállapodása szerint a 12 egyéni választókerületből 8-ban az MKKP állíthat jelöltet, a DK és a Momentum pedig csak 2-2 kerületben indíthat jelöltet, ami azt jelenti, hogy a DK és a Momentum nem tud kompenzációs listát állítani a XII. kerületben. Élő Norbert, a DK XII. kerületi elnöke szerint a megállapodásról nem tudtak, ami nehezen hihető, mivel a sajtó már az előválasztás előtt beszámolt róla, azonban azt is hozzátette, hogy nem is egyeztek bele.

Élő 2019-ben az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje volt, de nem sikerült legyőznie Pokorni Zoltánt, a Fidesz jelöltjét. Idén a kormánypártok jelöltje Fonti Krisztina alpolgármester, Élő pedig Farkas Csaba korábbi rendőrkapitányt, a Momentum jelöltjét támogatta az előválasztáson, aki azonban a legrosszabbul szerepelt a jelöltek közül.