A hétvége felmelegedést hoz

A hosszú hideg napok után végre visszatér a napfény és a meleg, a hétvégén akár a kora nyári hőmérsékleteket is elérhetjük.

Csütörtökön a felhőzet szakadozni kezd, és több helyen kisüt a nap, bár nyugaton és északkeleten záporok is előfordulhatnak. Az északnyugati szél élénk lehet, a hőmérséklet pedig 10 és 17 fok között alakul. Estére 3 és 9 fok közé hűl a levegő. Az Időkép adatai szerint az ország több részén, így Somogyban, a Kisalföldön és az Alföldön is voltak olyan területek, ahol csütörtök reggel nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Pénteken a napsütés mellett időnként gomolyfelhők jelenhetnek meg, helyenként gyenge záporral. A délies szél sokfelé élénk, északnyugaton erős lehet. Hajnalban néhol még gyengén fagyhat, különösen az Északi-középhegység, az Alpokalja, a Bakony fagyzugos és magasabb részein, de délután már 14 és 19 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk.

A hétvége további melegedést ígér, szombaton még elvétve zápor, zivatar is kialakulhat. A délies szél továbbra is élénk, helyenként erős marad. A hajnali fagyok megszűnnek, délután pedig 18-23 fok közötti hőmérsékletre készülhetünk, sőt, helyenként akár 25 fok is lehet.

Vasárnap kevés felhő zavarhatja csak a napsütést, csapadék nem várható. A déli-délkeleti szél több helyen élénk, északnyugaton erős lehet. A hőmérők 22-27 fokot mutathatnak a nap legmelegebb óráiban, ami a kora nyári meleget idézi. A felmelegedés a jövő héten sem torpan meg, május elsején 26-27 fok körüli maximumok várhatóak.

A Klímapolitikai Intézet senior kutatója, Kovács Erik szerint az átlaghőmérséklet magasabb lesz a következő hónapokban, és az intenzív nyári meleg akár október közepéig is kitarthat. Az előrejelzések szerint a szokásosnál több hőhullámra és egy szárazabb nyárra kell számítanunk, ami az Alföldön és a Kisalföldön aszályokat okozhat.