Európa a klímaváltozás szorításában: drámai melegedés és növekvő halálozási arányok

Európa szembesül a klímaváltozás egyre súlyosbodó következményeivel, a kontinens gyorsabb ütemben melegszik, mint a többi, és a jövőben ez csak tovább fog romlani. Az Európai Unió klímafigyelő szolgálatának, a Copernicus-nak friss kutatása rávilágít, hogy a hőhullámok, erdőtüzek és áradások egyre gyakoribbak és intenzívebbek.

A Copernicus legújabb kutatása szerint Európa klímája szélsőségesebb változásokon megy keresztül, mint a világ más részein. A tavalyi év különösen példátlan időjárási eseményekkel tűnt ki, amelyek között hőhullámok, erdőtüzek és áradások is szerepeltek. A hőmérséklet átlagosan 1,1%-kal magasabb volt, mint az átlag, ami 2,5 százalékponttal haladja meg az iparosodás előtti szinteket.

A kutatás szerint a hőség által okozott halálesetek száma az elmúlt két évtizedben körülbelül 30%-kal emelkedett Európában. Ezt az információt egy infografikán is összefoglalták, amely a klímaváltozásnak tulajdonítható halálozási statisztikákat mutatja be.

A körforgásos gazdaságra való átállás és a fenntartható fejlődési fordulat

Kőrösi Csaba, a Kék Bolygó Alapítvány stratégiai igazgatója és az ENSZ Közgyűlés korábbi elnöke szerint a körforgásos gazdaságra való átállás jelentős kihívást jelent Európa számára. A jelenlegi termelésszervezési mód 15-20 éven belül biztosan nem lesz fenntartható, és kritikus erőforrások tekintetében nem lesz elegendő utánpótlás. A lineáris gazdaság logikája, amely végtelen mennyiségű nyersanyaggal, energiával, munkaerővel és idővel számol, nem tartható fenn. A hulladéktermelés és az atmoszférát szennyvízcsatornaként használó gyakorlat megváltoztatja az élet feltételeit és hozzájárul a klímaváltozáshoz. A körforgásos gazdaság elvei szerint a termékek anyagát vissza kell forgatni, és úgy kell tervezni őket, hogy javíthatóak és továbbfejleszthetőek legyenek. Magyarország, mint nyersanyagszegény ország, nem engedheti meg magának a jelenlegi pazarló gyakorlat folytatását, és stratégiai döntéseket kell hoznia a fenntartható fejlődési fordulatban való részvételről.

Az Európai Unió trendvezető szerepet tölt be a fenntarthatósági fordulatban, és a legprogresszívebb elképzelésekkel rendelkezik. Azonban a tagállamok és vállalatok lobbitevékenysége befolyásolja, hogy milyen pozíciót tud elfoglalni az EU. A fenntarthatósági fordulat sikere azon múlik, hogy az EU tagállamai, így Magyarország is, milyen szerepet vállalnak a globális színtéren, és képesek-e trendmeghatározók lenni a körforgásos gazdaság és a fenntartható technológiák piacán.