Neandervölgyiek – Darvasi László nagyelbeszélésének születése

Darvasi László, a József Attila-díjas író, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián (SZIMA) tartott székfoglaló előadást, ahol a depresszió és akut szorongás árnyékában született, júniusban megjelenő, több mint 1700 oldalas nagyregényéről, a Neandervölgyiek-ről beszélt.

Az előadást a budapesti CEU nagytermében 2024. április 24-én tartották, ahol Ferencz Győző, a Széchenyi Művészeti és Irodalmi Akadémia ügyvezető elnöke méltatta Darvasi László irodalmi munkásságát. Ferencz kiemelte Darvasi erős jelenlétét a magyar irodalomban, valamint szépprózájában megjelenő mágikus és szürrealista elemeket, amelyek a valóságról szólnak.

Darvasi pályafutását is érintették, megemlítve tanári múltját, vidéki újságírói tevékenységét, a Pompeji folyóiratnál és az Élet és Irodalomnál eltöltött időszakát, valamint több mint 30 könyv szerzőségét és álnevek, például Szív Ernő használatát.

Az író a regény és a novella műfaji különbségeiről is beszélt, a regény szabadságát és a novella fegyelmét hangsúlyozva. A huszadik századi nagyregények két fontos kérdését is megfogalmazta: az idő múlását és a személyiség, lélek mélyén rejlő titkokat.

Darvasi szerint az irodalom célja a saját valóság megteremtése, és a valóság által kínált kalandok, csodálkozások, megrendülések és haragok ábrázolása. Az író a nagyepikai művek jelentőségét is kiemelte, mint amelyek képesek újraegyesíteni a valóság széttöredezett darabjait.

Az előadás során Darvasi a nagyregény írása közben elszenvedett sérülésekről is beszámolt, többek között ülőidegzsábáról, depresszióról, akut szorongásról, alkoholizmusról, visszérről, aranyérről, szívpanaszokról, személyiség deformálódásáról, önzésről, rögeszmékről, kényszerképzetekről, ideiglenes nemzőképtelenségről és zombisodásról.

A Neandervölgyiek című nagyregény, amely egy 1908-tól 1958-ig tartó három generációs családregény, a Magvető Kiadó gondozásában az idei Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. Darvasi előadása során részleteket is felolvasott a műből, amelyek izgalmat keltettek a hallgatóságban. Az új információk hiányában az "article-2" nem releváns a jelen cikk frissítéséhez.