A pártok csak elköteleződés mellett vehetnek részt a Budapest Pride-on

A Budapest Pride szervezői bejelentették, hogy a politikai pártok csak akkor indíthatnak járművet a 2024. június 22-i felvonuláson, ha konkrét lépéseket tesznek az LMBTQ-közösség jogi és társadalmi helyzetének előmozdítására.

A Budapest Pride Felvonuláson a részvétel lehetősége nyitott mindenki számára, aki osztozik a rendezvény céljaiban, legyen szó civil szervezetekről, informális csoportokról, cégekről vagy politikai pártokról. A 29. Budapest Pride Felvonuláson a civil szervezetek és pártok ingyenesen indíthatnak járművet, de a pártoknak ehhez konkrét vállalásokat kell tenniük az LMBTQ-közösség jogi és társadalmi helyzetének javítása érdekében.

A járműindítás lehetőségével a pártok egyben vállalják, hogy törvényjavaslatok benyújtásával, megszavazásával vagy szakpolitikai programok kidolgozásával elősegítik az LMBTQ-közösség egyenlőségét. A Budapest Pride által megfogalmazott elvárások között szerepel az Egyenlő Bánásmód Hatóságának visszaállítása, a gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények megfelelő kezelése, valamint az Alaptörvény módosítása a homofób és transzfób elemek eltávolítása érdekében.

A szervezők továbbá az Alaptörvény 33-as paragrafusának eltörlését, a jogi nem- és névváltoztatást lehetővé tevő jogszabályi keretek megalkotását, a 2021-ben elfogadott, LMBTQ-ellenesnek bélyegzett gyermekvédelmi törvény eltörlését, az örökbefogadási szabályok módosítását és az egyenlő házasság bevezetését sürgetik. Emellett elvárják a pártoktól, hogy fenntartsanak aktív kapcsolatot az LMBTQ-közösséggel a Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoporton keresztül, és minden LMBTQ-embereket érintő jogszabály esetében egyeztessenek a civil szervezetekkel.