Az uniós energetikai elvárások hamarosan a használt lakásokra is kiterjednek

Az építőiparban egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és a karbonlábnyom csökkentése, amely a jövőben a használt lakásokra is kihatással lesz. A Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján szakértők beszélgettek az épületfelújítások és az új építések kihívásairól.

Az építőipar karbonlábnyomának 40 százaléka az épületekhez köthető, ezen belül a gyártás részesedése 10 százalék. A Holcim Magyarország Kft. gyárigazgatója, Garai Gergely szerint a cementgyártás során keletkező hulladék hőenergiaként hasznosítható, és a cég nagy részét ebből nyeri az energiának. A mészkőből készült cement égetése során keletkező CO2-kibocsátás csökkentése érdekében egyes országokban már 40 százalékban újrahasznosított anyagokat használnak, míg Magyarországon ez az arány csak 10 százalék.

A Green Policy Center Senior klímapolitikai szakértője, Koczóh Levente András szerint a hőszigetelés és a nyílászárócsere a két legfontosabb lépés az épületek energiahatékonyságának növelésében. A Velux Head of Public Affairs, Kovács Gábor hozzátette, hogy a nyílászárócsere akár 18 százalékkal is csökkentheti a téli energiafogyasztást.

A fenntartható fejlesztések terén a Velux célja, hogy 2030-ig nullára csökkentse a CO2-kibocsátást. A cég a faablakok gyártása során keletkezett faforgáccsal fűt, és napelempark telepítését tervezi. A műanyag csomagolást papírra cserélték, és a hulladékot szinte teljesen újrahasznosítják.

A Greenbors Consulting Kft. ügyvezetője, a HuGBC elnöke, Szarvas Gábor szerint az épületek működési kibocsátásának csökkentése érdekében az energiahatékonyság növelése és az energiaszektor zöldítése is fontos. Az ÉMI Nonprofit Kft. fejlesztési igazgatója, Vass Lajos kiemelte, hogy az épületet használók viselkedésének megváltoztatása önmagában 5-10 százalékos megtakarítást eredményezhet.

Az ÉMI egy termékadatbázist hozott létre, ahol a gyártók regisztrálhatnak, és minden termék környezeti értékelést kap. A mintaházpark létrehozásának célja, hogy a lakosság számára is jó mintákat mutassanak be az építőanyag-gyártókkal és kivitelezőkkel együtt.