Az Európai Bizottság intézkedései a gyermekek védelmében

Kiállunk a gyermekek jogaiért: valóra váltjuk a védelem, a tisztelet és a szerepvállalás biztosítására tett ígéretünket - írja Dubravka Šuica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke.

Három évvel ezelőtt az Európai Bizottság ígéretet tett egy átfogó uniós gyermekjogi stratégia és az európai gyermekgarancia előterjesztésére, melyeket a gyermekek érdekében és bevonásával dolgoztak ki. Az alapelv az volt, hogy minden gyermek egyenlő jogokat élvezzen Európában és világszerte, megkülönböztetés, megfélemlítés és erőszak nélkül. Az Európai Bizottság elkötelezte magát amellett, hogy előmozdítja és érvényre juttatja a gyermekek jogait, és készek számot adni erről. A gyermekeket érintő káros hatások, mint a világjárvány, szegénység, egyenlőtlenség, megkülönböztetés, fegyveres konfliktusok, éghajlatváltozás és a virtuális világ kihívásai ellen közösen léptek fel az EU-n belül és kívül, a civil társadalom bevonásával.

Annak ellenére, hogy jelentős eredményeket értek el, a gyermekekkel szembeni erőszak még mindig komoly kihívást jelent. A statisztikák szerint Európában a gyermekek körülbelül 20%-át éri szexuális bántalmazás, a 15–19 évesek között az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok, és a 15 évesek 29%-át gyakran bántalmazzák. A gyermekek fele szenvedi el az erőszak valamilyen formáját évente világszerte.

A gyermekek védelme erkölcsi és jogi kötelesség, valamint hosszú távú stratégiai befektetés a társadalomba. Ez vezetett az integrált gyermekvédelmi rendszerekről szóló bizottsági ajánlás kidolgozásához és elfogadásához. Az ajánlás egy mérföldkő, amely összegzi a biztonságos és gondoskodó környezethez való jog érvényesítéséért tett erőfeszítéseket.

Az ajánlás egy átfogó megközelítést szorgalmaz, amely a megelőzést, védelmet és részvételt foglalja magában, biztosítva, hogy a gyermekvédelmi rendszerek reagáljanak a gyermekek szükségleteire. Fontos eszköz a gyermekek online szexuális bántalmazása, a társadalmi-gazdasági kirekesztés, a migráns gyermekek védelme, valamint a Covid-19 világjárvány mentális egészségre és biztonságra gyakorolt tartós hatásai elleni küzdelemben.

Az Európai Bizottság gyermekrészvételi platformján keresztül több mint 1 000 gyermek vett részt az életüket érintő szakpolitikák kialakításában, hozzászólva többek között a digitális biztonság, az online és offline zaklatás, bántalmazás, iskolai erőszak és az alternatív gondozásba vett gyermekek helyzetének kérdéseihez. A gyermekközpontú uniós szakpolitikák kialakításában a gyerekek véleménye fontos szerepet játszott.

A gyermekekkel szembeni erőszak statisztikái mögött valós életek és sorsok húzódnak meg, és az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy ezeket jobbá tegye, határozott fellépéssel és integrált támogatási rendszerek kiépítésével. Az ajánlás célja a tagállamok közötti szorosabb együttműködés előmozdítása, az erőforrások jobb elosztása, és a jogi és szakpolitikai reformok által nyújtott védelem megerősítése.

A Bizottság által elért előrelépések a gyermekek jogainak és védelmének terén politikai ciklusokon túlmutató örökséget jelentenek, javítva a védelmet és lehetőséget biztosítva a fiatalok szerepvállalására. A fenntartható változás megalapozására irányuló munkát folytatni kell, hogy minden gyermek számára valósággá váljon a gyermekjogi stratégia.