Alkoholista apa szúrta hasba fiát

Egy négygyermekes, alkoholista férfi hasba szúrta saját fiát egy veszekedés során, melyet követően a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség letöltendő börtönbüntetést kért az első fokon két év felfüggesztettre ítélt borsodi férfira.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a férfi két évvel ezelőtt, 2022 áprilisában, egy veszekedés során 8,5 centiméter pengehosszúságú bicskával szúrta hasba az egyik nagykorú fiát. Az eset során a fiatal életveszélyes sérülést szenvedett, és csak a szerencsés véletlennek köszönhető, hogy életben maradt.

A vádlott és két nagykorú fia között gyakran alakultak ki konfliktusok, melyek néha tettlegességig fajultak. Az ominózus napon mindkét férfi nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott, ami a veszekedéshez és a tragikus eseményhez vezetett.

A Miskolci Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt ítélte el a férfit, aki két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és a próbaidő tartamára elrendelték a vádlott pártfogó felügyeletét. Azonban az ügyészség súlyosabb büntetésért fellebbezett, mivel a bírósági iratokból megállapítható, hogy a családfő legalább egy évtizede alkoholizáló életmódot folytat, és ittas állapotában rendszeresen agresszívvá válik, elsősorban a családtagjaival szemben.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint csak letöltendő szabadságvesztéssel érhetőek el a büntetési célok az elkövetővel szemben, ezért kérték a büntetés súlyosítását. Az ügyészség fellebbezése folyamatban van, és a fellebbviteli főügyészség fenntartotta a büntetés súlyosítására irányuló indítványt.

A borsodi eset nem egyedi a magyar büntetés-végrehajtási rendszerben. Egy másik, a miskolci börtönben történt esetben hét börtönőr került katonai bíróság elé, akiket azzal vádolnak, hogy durván összevertek egy rabot. Az RTL csütörtöki tudósítása szerint az előkészítő ülésen tárgyalt vádirat szerint az őrök közül öten aktívan részt vettek a rab bántalmazásában, míg két szemtanú – egy női börtönőr és a szolgálatvezető százados – nem jelentették az esetet. A rab súlyos sérüléseket szenvedett, és a legaktívabb résztvevőre 6 év 6 hónap letöltendő fegyházbüntetést kért az ügyész, míg a jelentéstételi kötelezettségét elmulasztó női börtönőrre csak felfüggesztett börtönt. A vádlottak közül senki nem ismerte el bűnösségét. Az esetek rávilágítanak a magyar büntetés-végrehajtási rendszerben rejlő erőszakos cselekményekre és az alkohol által okozott családi tragédiákra egyaránt.