Veszedelmes mutánsok lepik el a Nemzetközi Űrállomást

Az E. bugandensis földi példányai ellenállnak a gyógyszereknek, a kemény űrbéli körülményekhez alkalmazkodott leszármazottaik pedig még erősebbek lettek.

Földönkívüli leszármazottját fedezték fel a Nemzetközi Űrállomáson az Enterobacter bugandensis baktériumnak, amely az antibiotikumoknak hírhedten ellenálló faj. A NASA JPL laboratórium munkatársa, dr. Kashturi Venkateswaran készített tudományos leírást a baktériumról az Ames űrbiológiai ösztöndíj támogatásával, amely szerint a baktérium az űrállomás egyedi körülményeihez alkalmazkodott.

Az űrállomás életét a zaj és a bűz határozza meg, ahol az űrhajósok hónapokig összezárva élnek a termelt szeméttel és anyagcseréjük végtermékeivel. Az űrbéli tartózkodás komoly stresszt jelent az emberi szervezetnek, és nem szerencsés, ha az emberek kigyúrt szuperbaktériumokkal találkoznak.

Szökevények az űrben

Az Enterobacter bugandensis, amelyet 2018-ban fedeztek fel, az emberi emésztőrendszerből származik és újszülötteket fenyegető súlyos betegségeket okozhat. Az űrbeli változat még ellenállóbb az antimikrobiális beavatkozásokkal szemben, és az ESKAPE csoportba sorolható, amely a többszörösen rezisztens kórházi fertőzéseket okozó bakteriális patogéneket foglalja magában.

A Nemzetközi Űrállomás falairól begyűjtött baktériumok nem hasonlíthatók össze semmilyen ismert kórházi felülettel, és a kutatások szerint segíthették más organizmusok túlélését a zárt környezetben, ami más fajhoz tartozó baktériumokat is ellenállóvá tehet. Az űrállomásról származó mikrobák több gént mutattak ki, mint azok földi változatai, és ezek a gének különböző alkalmazkodási folyamatokat támogattak.

A szakemberek szerint fontos lenne figyelemmel tartani az űrhajók elszigetelt terében élő, külön társulást alkotó, másként fejlődő mikroorganizmusokat az űrhajósok biztonsága érdekében.

A Nemzetközi Űrállomás 25 éve kering a Föld körül, 109 méter hosszú, 73 méter széles, és 450 tonnát nyom. A szerkezetét alkotó 16 modul mintegy 1000 köbméter belső teret képez, és eddig 279 űrhajós járt rajta a világ 22 országából. Az állomás technikai élettartama a vége felé jár, és a nemzetközi politika ukrajnai háború miatti feszültsége nem kedvez a kilátásainak. Oroszország többször felvetette, hogy kivonul az űrállomás fenntartásából, az Egyesült Államok pedig 2030-tól kezdené meg az űrállomás elbontását.