Siker vagy kudarc az elmúlt 5 év? – A Fővárosi Közgyűlés vitája

A Fővárosi Közgyűlés ma tartotta meg az utolsó rendes ülését, ahol a különböző pártok polgármesterei az elmúlt öt év eredményeit és hiányosságait vitatták meg.

A Józsefvárosi polgármester, Pikó András a Diószegi Sámuel utcai lakhatási problémára hívta fel a figyelmet, amelyet a közszolgálati egyetem fejlesztése veszélyeztet. A törvényjavaslat értelmében az állam több mint 10 ingatlant kíván sajátítani, amelyekre a VIII. kerület tömbrehabilitációt tervezett. A Fővárosi Közgyűlés szerdán – 17 igen szavazattal, 10 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett – felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy tájékoztassa az Országgyűlést és a kormányt a fővárosi önkormányzat egyet nem értéséről. Pikó András szerint az államosítás 500 ember otthonát veszélyezteti, és a kormányzati intézkedés a lakhatási válság súlyosbodását eredményezheti.

A bicskei gyermekbántalmazási ügyben létrehozott fővárosi vizsgálóbizottság munkáját befejezte, és jelentését a közgyűlés elfogadta, de Wintermantel Zsolt, a vizsgálóbizottság fideszes alelnöke ellene szavazott.

Karácsony Gergely főpolgármester beszédében kiemelte, hogy a város nem a megszorítások útját választotta, és jelentős fejlesztések valósultak meg, mint a 4-es metró felújítása, a Lánchíd és a Blaha Lujza tér átépítése. A főpolgármester szerint Budapest zöldebb és szolidárisabb lett az elmúlt öt évben, és sajnálattal vette tudomásul, hogy a Fidesz-KDNP frakciójában teljes sorcsere lesz. Az elmúlt öt év nehéz időszak volt egész Európában a járvány, az energiaválság és a politikai hektikusság miatt, amit a kormányzati sarcpolitika is tetézett. Karácsony Gergely hozzátette, hogy a fővárosban az elmúlt években 70 százalékos béremelés volt, és a közszolgáltatásokat érdemben nem csökkentették.

Wintermantel Zsolt szerint a főpolgármester miniszterelnök akart lenni, ami miatt az elmúlt öt év a város számára a legnehezebb időszak volt. Aggodalmát fejezte ki a Városháza rekonstrukciójának elhúzódása miatt, és belső vizsgálatot követelt. A Városháza épületének felújítási munkálatai során észlelt hibákra és a kivitelezővel kapcsolatos problémákra is kitért, amelyek miatt a projektvezető felszólító levelet írt, de az illetékes főosztály nem küldte ki.

Kiss Ambrus a Városháza eladásának ügyét emelte ki, és a Fidesz bocsánatkérését várja az igaztalan vádakért. A beruházással kapcsolatos anyagokat közzéteszik, és a Városháza park megnyitása várhatóan május 17-én lesz.

A DK képviselői, Bősz Anett és Szaniszló Sándor a Trambulin Ösztöndíjról és a szúnyoggyérítés problémáiról beszéltek, utóbbi esetében azonnali lépéseket sürgetve.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere a Vérmező és a Filozófusok kertjének fejlesztéséről számolt be.

Horváth Csaba a Rákosrendezőre tervezett beruházás részleteinek hiányát kifogásolta, és a MÁV tájékoztatása szerint május 3-ától a területen élő családoknak el kell költözniük. Az MSZP helyi szervezetének képviselőjelöltjeiről szólva elmondta, hogy még nem vették fel az ajánlóíveket, de ez változhat május 5-éig.

A közgyűlés elfogadta a főváros tavalyi évről készített zárszámadását, és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a főváros nincs csődben, nem fizetésképtelen, "talpon van", bár nehéz gazdasági helyzetben van. A főváros nem kapott energia-támogatást a kormánytól, és több támogatást sem, mint például a Lánchíd felújításának 6 milliárdját.

A közgyűlés egyhangúlag egyetértett azzal, hogy a fővárosi önkormányzat együttműködési megállapodást kössön a budapesti közoktatásban tanulók érdekképviseleti szerveivel és kifejezte, egyetért az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront (EDF) és a Fridays For Future Magyarország (FFF) által kidolgozott, Mi Budapestünk Programban foglaltakkal.

A közgyűlés 18 igen szavazattal, 1 nemmel és 12 tartózkodással módosította a Duna-parti építési szabályzatokat, hogy enyhítsék a belvárosra fókuszáló, hajózási célú turisztikai terhelést.