Új légijárat Budapest és Sencsen között, valamint jelentős kínai beruházás Kisbéren

Júniustól hetente kétszer közlekedik majd repülőjárat Budapest és a kínai Sencsen között, ezzel a magyar fővárosból már hét kínai nagyváros lesz közvetlenül elérhető.

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, ahova hetente két járat is fog közlekedni. A bejelentést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tette szerdán Pekingben, miután Vang Veng-tao kínai kereskedelmi miniszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a heti két járat beindításával júniustól hét kínai város lesz elérhető közvetlen légijárattal Budapestről, és a légijáratok száma hetente 19-re nő, ami másfélszer annyi, mint a Covid előtti időszakban volt, és több, mint bármely más közép-európai repülőtér vagy város elérhetősége Kínából.

A miniszter hozzátette, hogy a két ország közötti összeköttetések tovább bővülnek, ami még jobb feltételeket biztosít a kereskedelmi-gazdasági együttműködés fejlesztésének. Szijjártó Péter szerint ez a kölcsönös előnyöket hozó kínai-magyar együttműködés bizonyíték arra, hogy az Európai Unió hibát követ el, amikor Kínát veszélyként állítja be. A miniszter kifejtette, hogy Magyarország esélyként tekint a Kínával való együttműködésre, és ellenzi azokat az európai megközelítéseket, amelyek korlátozni kívánják ezt az együttműködést.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy tavaly Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, és hogy a kínai kormány továbbra is támogatja a vállalatokat a magyarországi megjelenésben. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország minden feltételt biztosít a kínai vállalatok sikeres beruházásaihoz, és hogy a magyar vállalatok széles körű piacra lépését is támogatja a kínai kormány.

A magyar cég egészségügyi diagnosztikai eszközök előállításába kezd Kínában az idei év második felében, és a gyógyszeriparban is hangsúlyos Magyarország jelenléte, amit a Richter több mint 20 százalékos bevételnövekedése is mutat. Magyarország rendelkezik a legtöbb élelmiszeripari exportengedéllyel Kína felé a közép-európai államok közül, és a kivitel lehetőségeket biztosít a magyar élelmiszeripar további fejlesztéséhez. Megállapodás született a regionalizációs egyezményről szóló tárgyalások megkezdéséről is, ami lehetővé teszi, hogy bizonyos állatbetegségek esetén csak az érintett térségre vonatkozzon az importtilalom.

A miniszter bejelentette, hogy később kínai vállalatvezetőkkel is találkozni fog, és reményét fejezte ki, hogy újabb magyarországi beruházásokról tud majd hírt adni. Az 1979-ben várossá vált Sencsen mára egy 17 milliós metropolisz, magyarországi testvérvárosa Kalocsa.

Egy újabb jelentős kínai beruházás keretében a Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát Kisbéren, ahol optikai kábeleket fog gyártani. A projekt értéke nyolcmilliárd forint, amelyhez az állam 15 százalékos pénzügyi támogatást biztosít, ezzel hozzájárulva körülbelül 150 új munkahely létrehozásához a városban. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a kínai vállalatok a legmodernebb technológiai megoldásokat igénylő ágazatokban is a világpiac vezetői közé tartoznak, és amennyiben az optikai kábelek iránti igény tovább nő, a vállalat további magyarországi beruházásokat fog végrehajtani.

Apró érdekességként megemlíthető, hogy Budapestről az Egyesült Államokba, hasonlóan a 2012-18 közötti időszakhoz, nincs közvetlen légijárat. A LOT nem állította vissza a felfüggesztett New York-i járatát, a chicagóit pedig pár hónap után megszüntette. Varsóból közvetlen járattal elérhető New York, Newark, Los Angeles, Chicago, Kínából pedig egyedül Peking.