Gyermekvédelmi tüntetések kavarodása: véletlen egybeesés vagy szándékos átfedés?

Egy nappal azután, hogy az Országos Közös Akarat (OKA) bejelentette szombati gyermekvédelmi tüntetését, Magyar Péter is hasonló demonstrációt hirdetett meg, de egy nappal korábban. Az OKA alapítója, Horgas Péter reméli, hogy Magyar figyelmetlenségből cselekedett, és nem szándékosan ütemezte az eseményt a diákokéval egy időre.

Az OKA hétfő délután tette közzé, hogy szombaton gyermekvédelmi tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium előtt, hogy felhívják a figyelmet a gyermekvédelem fontosságára, különösen miután a Népjóléti Bizottság elutasította az ellenzéki pártok által benyújtott, OKA által kezdeményezett határozati javaslatot. A szervezet kiemelte, hogy a pedofil botrányok ellenére sem történt előrelépés a gyermekvédelem terén, és a tüntetéssel szeretnék ezt a követelést erőteljesen képviselni április 27-én.

Magyar Péter kedden, egy nappal az OKA bejelentése után, saját tüntetését jelentette be április 26-ra, a Belügyminisztérium elé, ahol egy átfogó gyermekvédelmi reformot hirdetett meg, reagálva a bicskei áldozatok esetére. Emellett Magyar Péter bejelentette, hogy május 26-án, pénteken is szervez egy tüntetést Budapestre, a Belügyminisztérium elé, amelynek apropóját egy budapesti gyermekotthonban történt szexuális bűncselekmény adja.

Horgas Péter a hvg.hu-nak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy Magyar Péter nem szándékosan hozta létre az eseményt egy nappal az OKA tüntetése előtt. Hozzátette, hogy az OKA nyitott lenne egy közös demonstrációra, és ezt jelezni is fogják Magyar felé.

Az OKA diákszervezetei által kezdeményezett szombati tüntetés célja, hogy kiálljanak bántalmazott kortársaik mellett. Horgas hangsúlyozta, hogy számukra nem a politikai karrier, hanem a gyermekvédelem a legfontosabb, és ezért a tüntetést Magyar Péter eseményétől függetlenül is megtartják.

A Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba, európai parlamenti képviselője, Magyar Pétert bírálva, Gyurcsány Ferenc védelmében szólalt meg. Molnár három pontban üzent Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének, aki korábban kritikát fogalmazott meg a 2010 előtti politikai helyzetről és Gyurcsány Ferencről. Molnár szerint Gyurcsány már akkor a rendszer ellen küzdött, amikor Magyar még a NER előnyeit élvezte, és hangsúlyozta, hogy Gyurcsány nem "szemkilövető", ezt eddig csak a Fidesz állította róla. A DK politikusa azt is hozzátette, hogy ők nem azért vannak az ellenzéki oldalon, mert nem kellettek többé Mészáros Lőrinc bankjába, hanem mert hisznek egy szabad, élhető, európai Magyarországban. Molnár Csaba a Facebookon is reagált Magyar Péter pécsi beszédére, ahol a Tisza Párt alelnöke a 2010 előtti időkről is beszélt, és úgy fogalmazott, hogy "voltak politikusbűnözők, akik loptak, csaltak, hazudtak, néha még emberek szemét is kilőtték". Molnár ezt követően kérdezte Magyar Pétert, hogy "Te most megcsinálod Rogánnak ingyen?", utalva arra, hogy eddig csak a kormánypárt állította Gyurcsányról a szemkilövetést, és hogy Rogán Antal közpénzmilliárdokat költött arra, hogy ezt elhitesse az országgal.

A Heti Válasz szerint a DK könnyen elveszítheti az ellenzék vezető ereje címet, amit a 2019-es EP-választásokon szereztek meg. A lap "hivatalosan meg nem erősített, és pletykaszinten keringő felmérésekről" ír, amelyek szerint a DK-MSZP-P listája legfeljebb két mandátumra számíthat, míg Magyar Péter pártja "legalább 5-re, talán többre is". Molnár Csaba a legújabb közleményében már néven nevezte Magyart, és három pontban fogalmazta meg üzenetét neki, amelyek között szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc már akkor a rendszer ellen küzdött, amikor Magyar még milliókat kerestél belőle.

A cikk frissítésre kerül, amint Magyar Péter válaszol a megkeresésre.