Tömegsírt tártak fel a Gázai övezetben

A Gázai övezet déli részén, Hán Júnisz városában lévő Nasszer kórházkomplexumban több mint 300 holttestet rejtő tömegsírra bukkantak, miután az izraeli erők elhagyták a területet. A gázai polgári védelem szerint az áldozatok eltérő korúak és neműek, és eddig 324 testet ástak ki, de csak egy részüket sikerült azonosítani.

A CNN helyi kapcsolattartója szerint a januári támadásokban elhunyt családtagokat ideiglenesen temették el a kórház területén, de a februári izraeli rajtaütés után a területet elhagyták. Hetekkel később visszatérve észlelték, hogy a holttesteket exhumálták és közös tömegsírba helyezték vissza. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állítása szerint a testeket azért ásták ki, hogy DNS-vizsgálattal kiderítsék, vannak-e köztük túszok.

Az IDF cáfolta azokat az állításokat, miszerint palesztin holttesteket temettek volna el, és hangsúlyozták, hogy a vizsgálatot körültekintően és tiszteletteljesen végezték el, csak olyan helyeken, ahol a hírszerzés szerint túszok lehettek. Az izraeli katonák által megvizsgált, nem túszokhoz tartozó testeket visszahelyezték.

A Nasszer kórházban február 15-én tartott razziát az IDF, ahol állításuk szerint a Hamász fegyveresei rejtőzködtek. A kórházban tartózkodó orvosok és egészségügyi dolgozók súlyos bántalmazásáról számoltak be. Az Unicef szóvivője március végén látogatott el a teljesen elpusztított kórházba.

A gázai polgári védelem arról is beszámolt, hogy az izraeli csapatok kivonulása után az al-Sifa kórházban is legalább 300 holttestet találtak. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa elborzasztónak nevezte a kórházak tömegsírjairól szóló jelentéseket, és a szóvivője szerint a Nasszer kórháznál 283, az al-Sifa kórháznál pedig 30 holttestet találtak, néhány áldozat keze össze volt kötözve.

Németország bejelentette, hogy folytatja az együttműködést az UNRWA-val, az ENSZ jelentése után, amely szerint Izrael nem szolgáltatott bizonyítékokat az ügynökség elleni terrorvádak alátámasztására. A jelentés ajánlásait, beleértve a belső ellenőrzési funkció megerősítését és a projektmenedzsment külső felügyeletének javítását, a német kormány sürgeti az UNRWA-t, hogy mielőbb hajtsa végre. A német külügyminisztérium és a fejlesztési minisztérium közös nyilatkozatában hangsúlyozták, hogy a reformok támogatására hamarosan folytatják együttműködésüket az UNRWA-val.

Az Egyesült Államok, az UNRWA korábbi legnagyobb adományozója, legkorábban 2025 márciusáig zárta ki a finanszírozás folytatását. Az amerikai szenátus egy 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot szavazott meg, amely többek között Ukrajna, Izrael és Tajvan katonai támogatását is tartalmazza.