Békegalambot engedett szabadon egy szlovák képviselő az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament utolsó plenáris ülésén egy váratlan esemény történt, amikor Miroslav Radačovský szlovák EP-képviselő egy galambot engedett szabadon a békéről szóló beszéde végén.

Szerdán az Európai Parlament utolsó plenáris ülésén Miroslav Radačovský, szlovák EP-képviselő a békéről szóló felszólalásában váratlanul elővett egy galambot a táskájából, és szabadon eresztette az ülésteremben. A Guardian beszámolója szerint a képviselő ezzel a cselekedetével a világbékét kívánta szimbolizálni, különös tekintettel az oroszokra és az ukránokra.

Radačovský így fogalmazott: „Szeretném ezt a galambot a béke jelképeként szabadon engedni, annak jelképeként, hogy Európának békére van szüksége. Hagyjuk, hogy ez a galamb egyesítsen mindannyiunkat!”. Azonban nem minden jelenlévő osztotta meg az ő lelkesedését az ülésteremben.

Caroline Roose, a Zöldek francia EP-képviselője kifejezetten kritikus volt, és elfogadhatatlannak nevezte egy élő állat tárgyként való felhasználását a békevágy kifejezésére. Az ülésteremben repkedő galambot látva Jan-Christoph Oetjen, az Európai Parlament alelnöke jelezte, hogy szóvá teszi az esetet az elnök felé, és reményét fejezte ki, hogy az állat nem szenvedett kárt.