Szegeden kerül megrendezésre a hőlégballon világbajnokság

Harminc ország száznál is több versenyzője gyűlik össze szeptember 8–14. között Szegeden, hogy részt vegyenek a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokságon. A város felett már az edzésnapokon, szeptember 5-e és 7-e között is megcsodálhatóak lesznek a lenyűgöző hőlégballonok.

A világ számos tájáról érkeznek majd versenyzők, többek között Ausztráliából, Kanadából, Japánból, Kínából, Indiából és Brazíliából, valamint az előző világbajnokság élvonalában végző Egyesült Államokból is. A sportág legnagyobb világversenyén első alkalommal vesznek részt Kolumbia, Egyiptom, Izrael és Örményország pilótái, de számos európai ország képviselői is ott lesznek, így a magyar szurkolók is bíztathatják a hazai egységeket.

A versenyen nem csak a hivatásos versenyzők, hanem a fieszta pilóták is részt vesznek, akiknek fő célja a közönség szórakoztatása. Knezevics Viktor, a szegedi repülőteret üzemeltető Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szegedi lakosok és a hőlégballon rajongói már hozzászoktak a látványos eseményekhez, hiszen a városban évente megrendezésre kerülő Szeged International Airshow (SZIA) is helyet ad ennek a sportnak, és 2021-ben Szeged adott otthont az Európa-bajnokságnak is.

A bajnokság hivatalosan szeptember 8-án veszi kezdetét, ahol a versenyzőknek három típusú feladatot kell majd teljesíteniük: precíziós repüléseket előre meghatározott célpontokra, sebesség-, idő- és távolságfeladatokat, illetve manőverezési feladatokat, amelyek során a megfelelő magassági szinteket kell megtalálniuk, ahol a szél a kívánt irányba fúj.