Ramzan Kadirov konditermi videóval cáfolja az egészségügyi pletykákat

Ramzan Kadirov, a Csecsenföld vezetője, egy edzőtermi videó közzétételével igyekezett megcáfolni azokat a híreszteléseket, amelyek szerint rossz egészségi állapotban van. A Guardian szerint a videóban Kadirov fekvenyomást és birkózást végez, miközben barátaival tréfálkozik. A Novaja Gazeta európai kiadása arról számolt be, hogy Kadirovot 2019-ben heveny hasnyálmirigy-gyulladással diagnosztizálták, és a betegsége a hasnyálmirigyszövetek elhalásával jár.

A cikk megjelenése után nem sokkal került nyilvánosságra a videó, amelyet Kadirov azzal a megjegyzéssel látott el, hogy egy elfoglalt napot zár a gyakorlatokkal és pozitivitással, továbbá arra ösztönözte a követőit, hogy törődjenek az egészségükkel, mivel az egy befektetés a jövőjükbe.

Kadirov egészségi állapotát illetően már hosszabb ideje keringenek pletykák, és a 47 éves politikust az utóbbi időben többször látták felduzzadt arccal, nehezen beszélve és alig nyitott szemekkel. A Gazeta információi szerint múlt szeptemberben annyira túladagolta a nyugtatókat, hogy mesterséges kómába kellett helyezni egy moszkvai kórházban, és ekkor a csecsen elit több tagja is meglátogatta őt, ami arra utalhat, hogy állapota komoly aggodalomra adott okot.

A Guardian említése szerint Vlagyimir Putyin elnök viszonylag szabad kezet ad Kadirovnak a régió irányításában, cserébe a stabilitásért és a csecsen harcosokért, akik Ukrajnában az orosz erők oldalán harcolnak. Kadirov gyakran hangoztatja hűségét Putyinhoz, és a zsoldosvezér, Jevgenyij Prigozsin halála után kijelentette, hogy ő Putyin katonája és kész meghalni az elnökért. Kadirov két fiát, a 17 éves Ahmatot és a 15 éves Adamot is felkészíti az utódlásra, előbbi már a Kremlben is tett látogatást.