Putyin az árvízkárosultak kárpótlásának növelésére utasít

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott az árvízkárosultak kárpótlásának növelésére, amely a szerdai tanácskozáson hangzott el, ahol az orenburgi, a kurgani és a tyumenyi régiókat érintő katasztrófa következményeinek felszámolását tárgyalták.

Az elnök rámutatott, hogy a kárpótlások összegét még 2008-ban határozták meg, és azóta sem indexálták, annak ellenére, hogy már 2024-et írunk. Putyin ezért felkérte a rendkívüli helyzetek minisztériumát, a pénzügyminisztériumot, az építésügyi minisztériumot és a szociális ügynökségeket, hogy foglalkozzanak az indexálás kérdésével és oldják meg azt. Emellett utasította őket, hogy mérjék fel a generáljavítások valós költségeit, és ha szükséges, igazítsák ki a kárpótlási normát.

Putyin felhívta a figyelmet arra is, hogy az orenburgi régióban több mint 400 ezer kérelmet nyújtottak be pénzügyi támogatásra, de ezekből csupán 46 ezret hagytak jóvá. Gyenyisz Paszler, az illetékes kormányzó elmondta, hogy a szövetségi szükségállapotot kihasználva sokan pályáznak segélyre, nem csak az árvíz által érintett területek lakói.

Az idei évben Dél-Urál és Nyugat-Szibéria régióit rendkívüli áradások sújtották, ahol a folyók vízszintje több településen rekordmagasságokat ért el, de a helyszíni jelentések szerint az árvíz már levonulóban van.

Egy másik fontos nemzetközi fejleményben, Katarban tárgyalások zajlottak az orosz és az ukrán fél között az Ukrajnából elhurcolt gyerekek helyzetéről. Marija Lvova-Belova orosz elnöki biztos, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ukrán gyermekek jogellenes deportálása miatt, most arról számolt be, hogy 28 gyermeket sikerült újraegyesíteni a családjukkal Ukrajnában, öt gyermeket pedig a családjukkal Oroszországban. Az ukrán Nemzeti Információs Iroda szerint a teljes körű invázió kezdete óta több mint 19 ezer gyermeket vittek Oroszországba, és további mintegy kétezer gyermeket eltűntként tartanak nyilván. A katari hatóságok közreműködésével Dohában megtartott tárgyalások során a felek megállapodtak, hogy 29 gyermek visszatérhet Ukrajnába, 19 pedig Oroszországba. Lvova-Belova elmondta, hogy a Katarral való, csaknem egyéves családegyesítési együttműködés eredményeképpen eddig 28 gyermeket sikerült visszajuttatni a családjához Ukrajnába, ötöt pedig Oroszországba. Az orosz ombudsman hamisnak nevezte azt a híresztelést, miszerint 19 500 ukrán gyermek van Oroszországban, rámutatva, hogy ez az információ 2022-ben jelent meg, amikor a frontvonal folyamatosan változott.