Palesztinpárti tüntetések az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok számos pontján, köztük New Yorkban, palesztinpárti tüntetések zajlanak, melyek során a New York Egyetem hallgatói is részt vettek. A tüntetések Izrael ellen irányulnak, és több egyetemen is hasonló követelések fogalmazódtak meg.

New Yorkban a New York Egyetem hallgatói kedden is folytatták a palesztinpárti tüntetéseket, miután hétfőn több mint száz aktivistát vettek őrizetbe a rendőrök. A tiltakozás részeként a hallgatók kivonultak az órákról, és a Washington Square Parkban gyűltek össze, ahol délutánra körülbelül 1500 ember demonstrált a palesztinok mellett és Izrael ellen. A hallgatók követelik, hogy az egyetem szakítsa meg kapcsolatait Izraellel. A Columbia Egyetemen és a Yale Egyetemen is hasonló követelések hangzottak el.

A New York Egyetem területén keddre megerősítették a hatósági jelenlétet, és lezárták azt a területet, ahol a heves tüntetések zajlottak. A Columbia Egyetemen a tüntetések miatt áttértek az online oktatásra, és a demonstrációkon antiszemita, valamint Izrael eltörlését és a Hamászt támogató megnyilvánulások is elhangzottak.

A Minnesotai Egyetemen a rendőrség közbeavatkozott, hogy felszámolja a jogellenesen kialakított tüntetőtábort, aminek következtében 9 embert vettek őrizetbe a Twin Cities régióban.

Az Egyesült Államok több egyetemén, mint például a Michigani Egyetemen, a Harvardon, a Yale-en és a Kaliforniai Egyetemen is palesztinpárti diákszervezetek tartottak megmozdulásokat.

Miguel Cardona oktatási miniszter az amerikai kormány nevében elítélte az Izrael-ellenes tüntetéseket, és aggodalmát fejezte ki a Columbia Egyetemen történtek miatt. A Biden-adminisztráció vezető szakpolitikusa szerint az egyetemeken megnyilvánuló antiszemita gyűlölet elfogadhatatlan, és emlékeztetett arra, hogy a Columbia Egyetem esetében már tavaly november óta tart a vizsgálat.

Joe Biden elnök elítélte az antiszemita tüntetéseket, és programot indított ezek kezelésére, ugyanakkor kritizálta azokat is, „akik nem értik, hogy mi történik a palesztinokkal”.

Donald Trump volt elnök szégyenletesnek nevezte az Izrael-ellenes demonstrációkat, és Joe Bident tette felelőssé a történtekért, mivel szerinte a hivatalban lévő elnök nem megfelelő üzenetet küld.

Izrael New York-i főkonzulátusa is elítélte az eseményeket, aggodalmát fejezve ki az antiszemita esetek megszaporodása miatt, és cselekvésre szólította fel azokat az intézményeket, amelyek túl sokáig elnézték ezeket az eseteket.