Oroszország reakciója az amerikai fegyverszállítmányra és kibertámadásokra

Oroszország válaszlépéseket tervez az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért jelentős fegyverszállítmány érkezése és a kibertérben történő offenzívák esetén, Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint fokozni fogják a támadásokat az ukrán logisztikai központok és a kritikus infrastruktúrák ellen.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy Oroszország növelni fogja a támadások intenzitását Ukrajna logisztikai központjai és tárolói ellen. Ez a lépés arra irányul, hogy megsemmisítsék az Ukrajnába érkező új, nyugati fegyvereket. A miniszter ezt az amerikai tervek fényében közölte, melyek szerint az Egyesült Államok 60,8 milliárd dollár értékben kíván fegyvert és haditechnikai eszközöket szállítani Ukrajnának.

Sojgu hozzátette, hogy az amerikai és szövetséges fenyegetésre reagálva Oroszország fejleszteni fogja haderő struktúráját és összetételét, valamint növelni fogja a legnépszerűbb fegyverek és katonai felszerelések gyártását.

Az amerikai fegyvercsomagban várhatóan ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták is szerepelnek, amelyek új típusú fenyegetést jelenthetnek az orosz katonai képességekre. Az amerikai képviselőház néhány nappal ezelőtt megszavazta a 60,8 milliárd dolláros katonai segélyt Ukrajnának, amely fordulópontot hozhat az ukrán-orosz konfliktusba és tovább erősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét az ország támogatása mellett.

A katonai válaszlépések mellett az orosz GRU-hoz köthető hackerek is aktívak, akik 20 energetikai és közműszolgáltatót céloztak meg Ukrajna több régiójában. A Sandworm néven ismert hackercsoport az energetikai-, víz- és fűtésszolgáltatók rendszereit támadta meg, Ukrajna 10 régióját érintve. A támadások célja az lehetett, hogy növeljék a rakétatámadások hatását a megcélzott infrastrukturális létesítményeken, bár a jelentés nem szól arról, hogy a támadások okoztak-e fennakadást a közművek működésében. Az ukrán számítógépes elhárító csoport, a CERT-UA szerint a támadók néhány rendszerbe be is tudtak hatolni, ami a célpontok gyenge kiberbiztonsági gyakorlatára vezethető vissza.