Orosz kézre került egy szupermodern Leopard 2A6-os harckocsi

Az orosz RIA Novosztyi hírcsatorna közzétett egy videót, amelyen egy elhagyott, súlyosan megrongálódott Leopard 2A6-os harckocsi látható, amit az orosz erők vontattak el a harctérről.

A Leopard 2A6-os harckocsi az ukrán haderő egyik legkorszerűbb típusa, melyet nemrégiben szereztek meg az oroszok Avgyijivka térségében. Ez az első eset, hogy egy ilyen modern harckocsi került orosz kézre, mióta azokat 2023 elején szállították Ukrajnának. Az Avgyijivka elfoglalása után az orosz haderő komoly lendületet vett, és a közelmúltban Novobahmutivka települést is sikerült elfoglalniuk, amelyet független források is megerősítettek.

A videó tanúsága szerint a Leopard 2A6-os egy aknára futott, majd dróntalálatot is kapott, emiatt hagyták hátra a kezelői. A harckocsi belső része azonban épen maradt, így az oroszok szerint tanulmányozható és kiállítható lesz.

Az orosz katonák megfigyelése szerint a Leopard 2A6-os komplex elektronikai rendszerei miatt nem javítható olyan könnyedén a harctéren, mint az orosz harckocsik. Ha találatot kap, nagy valószínűséggel vissza kell küldeni a gyárba, ami jelentős időre kivonja a technikát a harcokból.

Ukrajna összesen 21 darab Leopard 2A6-os harckocsit kapott támogatóitól, és ezek közül eddig legalább 11-et elveszítettek a harcok során. A helyzet tovább súlyosbodik az ukrán haderő számára, mivel Ocseretine térségében lőszerhiány miatt különösen nehéz helyzetbe kerültek, és a 47-es számú gépesített „elit” dandár is visszafordult, hogy felvegye a harcot az oroszokkal.

A frontvonalon összeomlóban van a morál, Ocseretinéhez úgy jutottak közel az oroszok, hogy egy ukrán alakulat elfutott előlük. A kijevi vezetés most nagyon reménykedik abban, hogy a 61 milliárdos amerikai segélycsomag fordítani tud az egyre katasztrofálisabb helyzeten.