Doppingügy: Nikola Portner eltiltása még a felmentés ellenére is valószínű

Két héttel ezelőtt, április 10-én a Magdeburg férfi kézilabdacsapata bejelentette, hogy hosszabb ideig nem számíthat Nikola Portnerre, aki doppingvétség gyanújába keveredett.

A svájci kapus, Nikola Portner vizeletében metamfetamint mutattak ki, ami miatt mélyen megdöbbent, és közösségi oldalán kifejtette, hogy mindent megtesz az ártatlansága bizonyítására. A 30 éves sportoló, aki korábban a Kadetten Schaffhausen, a Montpellier és a Chambéry csapataiban is megfordult, jelenleg a Magdeburgot erősíti, és a szezonban eddig 27 bajnokin 191 védést mutatott be.

A kapus vizeletében talált metamfetamin koncentrációja rendkívül alacsony volt, mindössze 78 nanogramm, ami olyan csekély mennyiség, hogy akár közvetett úton is bekerülhetett a szervezetébe. Helge-Olaf Käding ügyvéd, a kézilabdajog szakértője szerint ez a mennyiség annyira alacsony, hogy a rendőrség drog-gyorstesztjei sem mutatnák ki.

A magdeburgi ügyészség lezárta az elleni nyomozást, mivel a házkutatás során nem találtak tiltott anyagokat, és nem merült fel gyanú, hogy Portner megsértette volna a doppingellenes törvényt. Azonban a Német Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (NADA) szóvivője, Eva Bunthoff kiemelte, hogy a büntetőjog és a sportjog két különböző terület, így a kapus még nem lélegezhet fel.

A további eljárás során a B minta vizsgálata következik, amelynek eredménye döntő lehet Portner jövője szempontjából. Amennyiben a B minta megerősíti az A minta eredményét, a Doppingellenes Bizottság foglalkozik majd az üggyel. Addig is Portner nem léphet pályára, így a Magdeburg csapatának sem a bajnokságban, sem a BL-negyeddöntőben nem állhat rendelkezésére, és a svájci válogatott is nélkülözni fogja a Szlovénia elleni világbajnoki selejtezőn.