Város a városban – Marina City: Futurisztikus okosnegyed Budapesten

Futurisztikus városrész jön létre Budapesten, az Újpesti-öböl partján, ahol a Cordia által megálmodott Marina City projekt keretében egy 12 futballpályányi területen elterülő, autómentes zöldövezetben mintegy 8 ezer lakosnak nyújt majd otthont. A beruházás állami, fővárosi és önkormányzati együttműködés mellett valósul meg, és a Cordia a projekt során felkészült az ingatlanpiac ciklikusságának kezelésére is.

Budapest egyre több rozsdaövezetét alakítják át új városrészekké, amelyek lakóingatlanokat, irodákat, bevásárlóközpontokat, kereskedelmi egységeket, szórakoztatóközpontokat, parkokat és játszótereket foglalnak magukban. A Futureal-csoport és a Cordia együttműködésében megvalósuló Marina City projekt a vállalatok hosszú távú városrehabilitációs tapasztalataira épít, amelyeket olyan korábbi fejlesztések során szereztek, mint a Corvin Sétány vagy a Dél-Buda Városközpont. A Cordia főépítésze, Kovács Gábor kiemelte, hogy a városrehabilitáció a cégcsoport DNS-évé vált, és nemzetközi projekteket is megvalósítanak, mint például a lengyelországi Poznanban vagy az angliai Birminghamben.

A Marina City keretében 14 hektáron 2500 lakóingatlant, kiskereskedelmi egységeket és nyilvános köztereket hoznak létre, a beruházás értéke pedig 920 millió euró. A kivitelezésben résztvevő szereplőket versenyeztetik, hogy a legjobb szakembereket vonják be. A terveket a Bjarke Ingels Group készítette, a várostervezésben pedig Liszkay Krisztina, az Urban-Lis Studio vezető tervezője működött közre. A tájtervezést a Garten Studio nyerte Szloszjár György vezetésével, az árvízvédelmi rendszer tervezését pedig a TÉR-TEAM mérnökiroda végzi.

A terület Duna-parti elhelyezkedése és a környező zöldterületek kihasználásával egy olyan városrészt terveznek, ahol a lakók a városi élet minden kényelmét élvezhetik, miközben a természet közelségének előnyeit is kihasználhatják. A terület 60 százaléka közös zöldterület marad, és a projekt 90 ezer négyzetméternyi zöldterületet ad vissza a lakosoknak. A városnegyed több mint 2500 lakásával körülbelül nyolcezer lakosnak adhat otthont.

Az állami szabályozás a rozsdaövezeti státusz megadásával és az 5 százalékos áfakulcs alkalmazásával támogatja a projektet. A XIII. kerület is felkészül az új lakosok fogadására, például óvodák és bölcsődék felújításával, valamint egy új háziorvosi rendelő kialakításával. A Marina City területén egy óvoda és egy klubház is épül, amely közösségi funkciókat lát majd el.

A Cordia a környezettudatosság és az energiahatékonyság jegyében tervezi épületeit, amelyek energiaszükségletét levegő–víz és talajszondás víz–víz hőszivattyúk, valamint napelemrendszerrel látják el. A lakások fűtési, hűtési és melegvíz-előállítási energiaköltségei így várhatóan nem haladják majd meg az évi 1000 forintot négyzetméterenként. A Marina City fejlesztési koncepciójának meghatározó pillére a fenntarthatóság és a kiemelkedő energiahatékonyság, ahol az építkezés során felhasznált hálózati villamos energiát zöld forrásból vételezik a beruházó.

A projekt 1,2 kilométer közvetlen Duna-parttal rendelkezik, és a társaság 20 milliárd forint közcélú beruházás keretében vízparti, multifunkciós, mindenki által látogatható sétányt és 90 000 négyzetméter autómentes zöldterületet alakít ki. A jelentős út- és zöldterület-fejlesztéseket, illetve az árvízvédelmi rendszer kiépítését is magában foglaló beruházás értéke mai áron több mint 400 milliárd forint.

"Egy olyan városrészt álmodtunk meg, mely minden szolgáltatást helyben megad, ahonnan metróval percek alatt elérhető a belváros, ahol az autók helye a föld alatt van. Egy fejlesztést láttunk magunk előtt, ahol nem csak a Duna-part és a panoráma örök, hanem az épületek is örök értéket képviselnek. Egy példaértékű, jövőálló, szabad, modern, okos, zöld és kék város víziója indított el minket újra az alkotás útján" – mondta Futó Gábor, a Futureal-csoport társalapítója a Marina City mai alapkőletételi ünnepségén.

A tervek szerint a következő években a területen több ütemben összesen több mint 2500, a Dunára és a budai hegyekre néző lakás épül fel.