Guy Verhofstadt: Magyarország kleptokráciává vált Orbán alatt

Guy Verhofstadt, a leköszönő EP-képviselő és volt belga miniszterelnök, az Orbán-kormány egyik legnagyobb európai kritikusaként nyilatkozott a 444-nek, kifejtve véleményét Magyarország jelenlegi helyzetéről és az Európai Unióval való kapcsolatáról.

Guy Verhofstadt szerint a brüsszeli konferencián történtek kapcsán a kerületi polgármester hibázott, amikor rendőröket küldött a helyszínre, de Belgium szabad jogállamként kezelte az esetet, ellentétben azzal, ami Magyarországon történhetett volna. A fideszes EP-képviselők befolyásáról szólva Verhofstadt úgy véli, hogy azóta, hogy elhagyták a Néppártot, kevésbé hallhatóak, mivel már egy másik csoport tagjai.

Verhofstadt szerint a Fidesz már nem az a liberális, fiatal demokrata párt, amely az 80-as években alakult, hanem névváltoztatás nélkül szélsőjobboldali szervezetté vált, és ma már Oroszország agresszióját támogatja. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság közötti jogi vitáról szólva Verhofstadt elmondta, hogy nem tud a per részleteiről, de úgy véli, a Bizottságnak keményebben kellene fellépnie a magyarországi korrupció és a szólásszabadság ügyében.

Verhofstadt szerint Magyarország Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt kleptokráciává vált, és ezt nem csak politikai álláspontja, hanem Magyarországon élő emberek véleménye alapján állítja. A magyarországi tüntetések kapcsán Verhofstadt reménykedik az igazi változásban, és úgy gondolja, hogy a rendszerváltoztatás a magyar emberek kezében van, nem az európai intézményekében.

A tüntetéseket szervező Magyar Péterről szólva Verhofstadt elmondta, hogy bár nem ismeri személyesen, de tevékenységét az interneten követi. Az EP-választásokon várható szélsőjobboldali előretörésről szólva Verhofstadt szerint az előretörés már zajlik, és ezzel szemben az Európa-párti és reformokat sürgető politikai pártok fellépése lehet a legjobb védekezés.

Végezetül Verhofstadt kiemelte, hogy a magyar szuverenitás védelmének legjobb módja egy erős Európai Unió lenne, amely képes megvédeni az európai érdekeket a globális hatalmak, mint Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok ellen is, mivel a jövő nem a nemzetállamoké, hanem a birodalmaké.