Gulyás Gergely és Vitályos Eszter a sajtó előtt – Kormányzati döntések várhatóak

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő csütörtök délelőtt tartanak sajtótájékoztatót, ahol a kormány legújabb döntéseiről, többek között az üzemanyagárak kérdéséről is beszámolnak.

A "Mit, miért tesz a kormány?" című sajtótájékoztatón várhatóan szóba kerül az üzemanyag piaci árának helyzete, amely a kormány legutóbbi ülésén is napirenden volt. Lantos Csaba energiaügyi miniszter korábban utalt arra, hogy ha az árplafont visszaállítják, az a régiós viszonylatokhoz fog alkalmazkodni, és rövidtávú, valamint dinamikus lesz. A szerdai kormányülést követően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány önkéntes árcsökkentésre szólítja fel a hazai üzemanyagpiaci szereplőket, és két hetet ad nekik, hogy legalább a régiós átlagárig csökkentsék a benzin- és dízelárakat, különben a kormány kész beavatkozni a piacba. A csütörtöki kormányinfón további részletek is kiderülhetnek az üzemanyagárak jövőbeli alakulásáról, és arról, hogy visszatér-e a benzinárstop.

További fontos témák is terítékre kerülhetnek, mint például a költségvetési kiigazítási lépések, melyekkel 650 milliárdos korrekciót igyekeznek végrehajtani, valamint az Európai Bizottság által indított három kötelezettségszegési eljárás, köztük a sztrádakoncesszió ügyében, ahol Brüsszel szerint a 2022-ben odaítélt szerződésnél nem hajtották végre megfelelően az uniós közbeszerzési szabályokat. Emellett szó eshet Ukrajna további EU-s támogatásáról is, különös tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság - az Egyesült Államok képviselőházának döntése nyomán, amely 60 milliárd dolláros támogatást szavazott meg - további euro-milliárdok küldését javasolja.

Az előző sajtótájékoztatót április 11-én tartották, amely egy rekord hosszú szünet után került megrendezésre. Ezen Nagy István agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vettek. Gulyás Gergely ekkor tett egy titokzatos megjegyzést a Schadl-Völner-ügyről, és ez volt az első alkalom, hogy a kormányszóvivői szerepkörben változás történt, miután Szentkirályi Alexandra a kormánypártok főpolgármester-jelöltje lett. Gulyás Gergelyt egyébként nemrég meg is műtötték, ezért hosszú ideig nem tartott Kormányinfót.

A kormány további részleteket is megoszthat az új otthonfelújítási pályázatról, és az európai parlamenti választásokra készülve arról is számadás várható, hogy mi a helyzet a még befagyasztott kohéziós forrásokkal, valamint a helyreállítási alap (RRF) támogatásaival kapcsolatos, az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokról. A 2025-ös költségvetés benyújtásának elhalasztásáról és a kormánypártok önkormányzati kampányáról is várhatóan szó lesz a sajtótájékoztatón.