Budapesti iskola kiürítése gázszivárgás gyanúja miatt

Budapesten, a XXIII. kerületben található Török Flóris Általános Iskolát ki kellett üríteni szerda reggel, miután szúrós szagú gázt észleltek az épületben.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi főigazgatóság helyettes-szóvivője, Kiss Ádám tájékoztatása szerint a jelzés nem sokkal háromnegyed nyolc előtt érkezett, hogy az iskolában szúrós szagot éreznek. A tűzoltók kiérkezése előtt az intézményből már 500 diák távozott.

A helyszínre érkező katasztrófavédelmi mobil labor mérései alapján veszélyes anyag jelenlétét nem mutatták ki a levegőben. Az MTI információi szerint a Dinnyehegyi közi Török Flóris Általános Iskolában 70 gyermek panaszkodott rosszullétre, akikkel a mentőszolgálat foglalkozott. A gyerekek torokkaparásról és szédülésről számoltak be, de egyiküknek sem lett komolyabb baja.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy 10 mentőautó érkezett a helyszínre, és az elsődleges információk szerint egyik gyermek sincs súlyos állapotban. A szóvivő hozzátette, hogy helyszíni orvosi beavatkozásra nem volt szükség, de "egy autóbusszal, mentős kísérettel, szakvizsgálat céljából" 31 gyermeket szállítottak a Heim Pál gyermekkórházba a további vizsgálatok elvégzésére.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a tömeges rosszullétek miatt, amelyek a szúrós szag terjengése előtt történtek az iskolában. A BRFK XX. és XXIII. kerületi rendőrkapitánysága foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával kezdte meg a nyomozást, amelynek célja, hogy tisztázzák, mi okozta a szúrós szagot és történt-e bárki részéről mulasztás. A katasztrófavédelem szakembereinek bevonásával folytatott eljárás során kiderülhetnek a pontos körülmények.