Dobrev Klára: Magyar Péter az ellenzéki pártok és szavazók szembefordítására törekszik

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd közös EP-listájának vezetője szerint a legfontosabb, hogy az EP-választáson minél több szavazót szerezzenek, és céljuk, hogy több legyen, mint korábban volt.

Dobrev Klára Strasbourgban nyilatkozott arról, hogy Magyar Péter nem az ellenzéki együttműködést, hanem az ellenzéki pártok és szavazók szétzilálását célozza meg, és ezzel szemben áll a politikája. Úgy véli, hogy az Orbán-rendszer csak széleskörű ellenzéki együttműködéssel váltható le.

A DK-s EP-képviselő szerint Magyar Péter szándékai ismeretlenek számára, de hangsúlyozza, hogy az ellenzék megosztására törekvők Orbán rendszerét erősítik, amit Márki Zay Péter esetében is láthattunk 2022-ben.

Dobrev Klára a közvélemény-kutatásokra reagálva elmondta, hogy a DK célja, hogy minél több választót győzzenek meg arról, hogy a szociáldemokrata-zöld közösségre szavazzanak az EP-választáson. Az Iránytű Intézet legfrissebb mérése szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága kiemelkedik a pártversenyből, de a Tisza Párt megelőzi a DK–MSZP–Párbeszéd szövetséget, amely 10 százalékon áll, míg a Závecz Research kutatása szerint a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség 26 százalékos támogatottságot ért el.

A XII. kerületi helyzetről szólva Dobrev Klára kijelentette, hogy a Kutyapárt felelőtlenül cselekszik, amikor győztes összellenzéki polgármesterekkel szemben indít jelölteket, és ezzel veszélyezteti a kerületek megtartását a szabad főváros közösségében.

A DK-s politikus hangsúlyozta, hogy az ellenzéknek egy az egy ellen kellene indulnia, és hogy a DK minden párttal hajlandó tárgyalni az együttműködés érdekében. Azt is hozzátette, hogy a Kutyapárt Kovács Gergely elnöke szerintük hibásan cselekszik, amikor büszkén beszél arról, hogy csak a Momentummal kötöttek paktumot.

Székesfehérváron Ráczné Földi Juditot indítja a DK polgármesterjelöltként, akiben a párt maximálisan bízik. Dobrev Klára szerint Ráczné nem követett el bűncselekményt, nem csalt adót, és nem sumákolt, így a DK polgármesterjelöltként is bízik benne.

Dobrev Klára végezetül kijelentette, hogy Ráczné Földi Juditnak erős támogatói közössége van Székesfehérváron, és nem tartanak attól, hogy rossz üzenetet közvetítsenek a választók felé az ő indításával.

A XIII. kerületi újlipótvárosi 2. választókerületben Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetemről kirúgott docens független képviselőjelöltként indul az önkormányzati választáson. Ádám Zoltán 16 éve él a kerületben, és alternatívát kíván nyújtani a hosszú ideje hivatalban lévő, de a választókerülettel kevés kapcsolatot tartó jelenlegi képviselővel szemben. A docens, aki januárban Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester főtanácsadója lett, civilekkel és aktivistákkal készül a kampányra, és többek közt jobb parkolásszervezést és javuló köztisztaságot ígér választási programjában. A kerület jelenlegi képviselője Magos Péter, akit 2019-ben négy párt támogatásával választottak újra. Idén több jelölt is bejelentkezett a választókerületért, köztük az LMP, a Mi Hazánk és a Fidesz jelöltjei is.

Ádám Zoltán munkaviszonyát a Corvinus október 24-én azonnali hatállyal megszüntette, miután etikai vizsgálatot kezdeményezett a vizsgabotrány néven elhíresült eset miatt. Egy hónappal később munkaügyi pert indított, mert ügyvédei szerint a Corvinus joggal való visszaélést követett el, amikor azonnali hatállyal kirúgott egy közérdekű bejelentőt. Ádám Zoltán azért kezdeményezte az eljárást, mert az egyetem vezetői elintézték, hogy egy diák elkülönítve, külön vizsgasort kitöltve teljesíthessen egy tárgyat, miután a diák gazdag és befolyásos szülei panaszkodtak az egyetem vezetésénél.