Udvariatlanság vagy üzenet? Miért nem hívták meg Dél-Koreát a G7 csúcsra?

Jun Szuk Jol dél-koreai elnök támogatottsága egyre csökken, és bár tavaly még részt vehetett a G7-csúcson, idén Dél-Koreát nem hívták meg az eseményre. Az ellenzék szerint ez a kormány belpolitikai és nemzetközi kudarcának jele.

Dél-Koreában az áprilisi általános választásokon a Koreai Liberális Demokrata Párt és szatellitpártja összesen 175 mandátumot szereztek, míg a kormánypárt, a Népi Erő Párt csak 108 mandátumot kapott. A 300 fős parlamentben a kétharmados többség lehetőséget adna az elnöki vétók felülbírálására, de ehhez népszavazásra és alkotmánybírósági döntésre is szükség lenne.

Jun Szuk Jol kilenc törvényjavaslatot vétózott meg, ami rekordnak számít az ország demokratikus történelmében. A Gallup Korea közvélemény-kutatása szerint az államfő támogatottsága csupán 23 százalék, ami hivatalba lépése óta a legalacsonyabb érték.

A lakosság gazdasági problémái, a megélhetési nehézségek, az elnöki kommunikáció hiánya, az egyoldalú döntési hajlam és az orvosi iskolai kvótaemelés vezettek a negatív értékeléshez. A kormánypárt támogatottsága 30 százalékra csökkent, míg a fő ellenzéki Demokrata Párt 31 százalékos támogatottságot élvez.

Elmaradt meghívó

A belpolitikai feszültségeket súlyosbítja, hogy Dél-Koreát nem hívták meg a júniusra tervezett G7-es országok olaszországi csúcstalálkozójára. A szöuli kormány konzultált Olaszországgal a részvételről, de erőfeszítéseik kudarcba fulladtak. Olaszország olyan országokat hívott meg, amelyek a csúcs napirendjéhez kapcsolódnak, mint az afrikai fejlesztési támogatás, a bevándorlás, az ukrajnai háború és a közel-keleti válság.

Jun Szuk Jol elnök tavaly Japán meghívásával részt vett a G7-csúcson, és Mu Dzsein volt elnök is meghívást kapott 2020-ban és 2021-ben, de 2022-ben Németország nem hívta meg Dél-Koreát. A dél-koreai vezetés számára különösen fájó ez a helyzet, mivel fő külpolitikai céljuk, hogy Dél-Koreát „globális sarkalatos állammá” tegyék.

Az elnöki hivatal tiszteletben tartja, hogy a G7-es csúcstalálkozóra meghívott országokat az elnöklő ország napirendje alapján választják ki. Az ellenzék azonban a kormány kül- és biztonságpolitikai bukásáról beszél, mivel a Yoon-kormányt kizárták az olyan fontos nemzetközi ügyek megvitatásáról, mint az ukrajnai háború vagy a közel-keleti helyzet.

(Borítókép: Jun Szuk Jol dél-koreai elnök beszédet mond 2022. augusztus 17-én Szöulban, Dél-Koreában. Fotó: Chung Sung-Jun / Getty Images)