Bírósági fizetések: marad a várakozás

Hiába az ígéretek, a bírók és bírósági alkalmazottak illetményemelésére még évekig várniuk kell. A kormányzat nem tervezi a bírák fizetésének emelését, míg az igazságügyi alkalmazottak esetében sürgős lépéseket ígérnek.

A bírók illetményemelésére még hosszú időt kell várni, annak ellenére, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2025-re 35 százalékos emelést irányzott elő, de szerinte már most esedékes lenne a fizetésemelés. A kormány azonban a bírák esetében nem számol emeléssel, így már a harmadik év is eltelhet fizetésemelés nélkül. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szerint nincs fedezet a béremelésre, és mivel a bíráknál nincs tömeges elvándorlás, nem szükséges lépni.

Az igazságügyi alkalmazottak helyzete még rosszabb, ahol az államtitkár szerint is "hiperakut" a helyzet, és a kormány soron kívül kívánja rendezni a bérüket. A bérrendezésükre 8–10 milliárd forintot tudnak átcsoportosítani, de a pontos mód még nem döntött.

Lukács László György, a Jobbik politikusa Tuzson Bence igazságügyi minisztertől érdeklődött a bírák és ügyészek fizetésének rendezése felől, mire Répássy Róbert a bírói fizetések magasságát ecsetelte. Egy neve elhallgatását kérő törvényszéki bíró szerint a 2019 óta történt illetményemelés nem volt elegendő, és az infláció miatt a bírói kar megalázó helyzetbe került.

A Magyar Bírói Egyesület főtitkára, Szabó Sándor szerint a bírósági dolgozók béremelése kapcsán az Igazságügyi Minisztérium folyamatosan kifogásokat keres. A bírósági vagyonőrök órabére magasabb, mint a kezdő bíráké, ami az állampolgárok számára is káros, mivel az ügyeiket nem tudják hatékonyan intézni. Szabó Sándor hozzátette, hogy a 35 százalékos illetményemelés költsége egész évre vetítve összesen 33,4 milliárd forintot tesz ki, ami szerinte nem lehet akadály a kormány számára.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) ülésén a résztvevők, köztük a Kúria elnöke, Varga Zs. András és az OBH elnöke, Senyei György is a helyzet tarthatatlanságáról beszéltek. A javaslatuk szerint 2024 januárjától visszamenőleges hatállyal 35 százalékkal emelnék meg az illetményalapot, és 2025 márciustól a bruttó átlagkereset 150 százalékához kötnék.

Senyei György OBH-elnök a bíróságok költségvetésére vonatkozó javaslat részeként az illetményalap 35 százalékos emelésére tett javaslatot, amelyet az OBH is megerősített. Az Igazságügyi Minisztérium azonban nem reagált a megkeresésre az illetményrendezés kapcsán. Az OBH elnöke korábban 15 százalékos emelést javasolt volna, de végül nem történt meg a bírák és bírósági dolgozók helyzetének rendezése. Az OBH javaslata szerint a jelenlegi 566 660 forintos illetményalapot 2025-től 765 ezer forintra emelnék.