Önsörfőző-szindrómával felmentett belga férfi

Egy belga férfit mentettek fel az ittas vezetés vádja alól, mivel az önsörfőző-szindróma (ABS) nevű ritka betegségben szenved, amely során a szervezet alkoholt termel.

A CNN beszámolója szerint a férfi ügyvédje kiemelte, hogy ügyfele egy sörfőzdében dolgozik, ami csak egy szerencsétlen véletlen, és a diagnózist három független orvos is megerősítette. A belga sajtó információi alapján a bíró az ítéletében külön is megjegyezte, hogy a vádlotton nem voltak észlelhetőek az ittasság jelei.

A belga AZ Sint-Lucas kórház egyik klinikai biológusa szerint az ABS-ben szenvedők által termelt alkohol ugyanaz a típus, mint amely az alkoholtartalmú italokban található, de a betegek kevésbé érzik ennek a hatását. A betegség akkor alakulhat ki, ha valaki már más bélrendszeri betegségben is szenved, és a belekben lévő, normális esetben is jelen lévő mikroorganizmusok – főleg gombák – az elfogyasztott szénhidrátokból alkoholt állítanak elő, az ABS-ben szenvedőknél ezek a mikroorganizmusok azonban sokkal nagyobb számban vannak jelen.