95 milliárd dolláros segélycsomagról döntött az USA szenátusa

Az Egyesült Államok szenátusa 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el, amely Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatását célozza meg, és amelyet Joe Biden várhatóan szerdán ír alá.

A csomag jelentős részét, 61 milliárd dollárt, katonai segélyként Ukrajnának szánják, amelyet a Pentagon szerint „napokon belül” kezdenek el Ukrajnába szállítani. Chuck Schumer, a demokrata többségű szenátus vezetője szerint a törvény több mint fél év kemény munkájának eredménye, és azt üzeni a világnak, hogy Amerika nem fordít hátat. A republikánusok azonban aggályokat fejeztek ki, mondván, hogy a további pénzügyi támogatás hosszabbíthatja meg a konfliktust és több emberéletet követelhet. A szenátus kedd este támogatta az amerikai képviselőház által szombaton elfogadott intézkedést, kétpárti szavazással, 79-18 arányban fogadták el.

A segélycsomag további elemei között szerepel egy 26 milliárd dolláros katonai támogatás Izraelnek, amelyből 9,1 milliárd dollárt humanitárius segélyekre fordítanak Gázában. Emellett 8 milliárd dollárt különítenek el az indo-csendes-óceáni térség szövetségeseinek, köztük Tajvannak, hogy támogassák őket a kommunista Kína elleni küzdelemben.

A csomag egyik rendelkezése értelmében a TikTok alkalmazást betilthatják az Egyesült Államokban, amennyiben a kínai anyavállalat nem adja el részesedését egy amerikai jóváhagyású vevőnek a következő kilenc hónapban. Az amerikai elnöknek lehetősége van a határidő 90 nappal történő meghosszabbítására, így a tilalom legkorábban egy év múlva léphet életbe. (via BBC)

A csomagot hosszas huzavona után fogadták el, és mivel szinte biztossá vált a segítség, az ukrán tüzérség már a hétvégén látványosan többet lőtt, kevésbé spórolt, nem úgy, mint ahogy tette kényszerűségből az elmúlt hetekben. Az amerikai csomag szerinte a védekezésben segíthet a fronton. Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek amerikai kollégája, Joe Biden még hétfőn tett ígéretet arra, hogy gyorsan elintézi az Ukrajna támogatásáról szóló javaslat szenátusi elfogadását.

Izrael külügyminisztere, Israel Katz szerint a támogatás “erős üzenet” az ország ellenségeinek. Kína eközben felszólította az Egyesült Államokat, hogy korábbi ígéreteinek megfelelően ne támogassa a tajvani függetlenséget, és ne fegyverezze fel a szigetet.

A javaslat elfogadásával hosszas viták zárulnak le a Kongresszusban. A most jóváhagyott képviselőházi változat a szenátus korábban elfogadott törvénycsomagját kiegészíti azzal, hogy lehetővé teszi a TikTok közösségi médiaoldal amerikai betiltását, ha a kínai tulajdonosok egy éven belül nem adják el részesedésüket. Emellett Ukrajnának végül 9 milliárd dollárnyi gazdasági támogatást elengedhető kölcsönök formájában biztosítanak, további intézkedésként pedig kilátásba helyezik a befagyasztott orosz központi banki vagyon felhasználását Ukrajna újjáépítése érdekében. A pakk ezenkívül Irán, Oroszország, Kína és a fentanilt forgalmazó bűnszervezetek elleni szankciókat is tartalmaz.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij nem sokat késlekedett a válasszal, azonnal köszönetet küldött az Egyesült Államoknak a hírek megjelenése után, kiemelve, hogy "Igazságos békét és biztonságot csak erővel lehet elérni. Reméljük, hogy a törvényjavaslatokat támogatni fogják a szenátusban, és elküldik Biden elnök úr asztalára. Köszönjük, Amerika!". Oroszország az eddigieknél is intenzívebb támadást ígér Ukrajna ellen, amennyiben tényleg megérkezik az amerikai segítség az ukrán oldalhoz.

Az ígéretek szerint 1 milliárd dollárnyi szállítmány hamarosan útnak is indulhat, a nagy része pedig az azt követő hetekben érkezik majd. Az ukrán elnök a csomaggal kapcsolatban korábban azt hangoztatta, hogy égetően szükséges légvédelmi fegyvereket tartalmaz a légvédelemi hiányban szenvedő Ukrajna számára. Nagy hatótávolságú, ATACMS típusú és tüzérségi fegyvereket emlegettek a csomag tartalmával kapcsolatban. A Fehér ház közleménye szerint „Biden elnök azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok gazdasági támogatása segít fenntartani a pénzügyi stabilitást, visszaépíteni a kritikus helyzetben lévő infrastruktúrát az orosz támadásokat követően, és támogatja a reformokat, ahogyan Ukrajna előrehalad az euro-atlanti integráció útján”. Chuck Schumer szerint a segélyszállítmány azt üzeni a szövetségeseiknek, hogy "mellettetek állunk." Míg a republikánus vezető szenátor, Mitch McConnell kiemelte, hogy ez a legjelentősebb nap, amióta a szenátus tagja, mivel ha csak egy rövid időre is, de "sikerült szembefordulni az elszigetelődéspártiakkal" - idézi a Portfolió.