Az Európai Parlament szerint újra kellene értékelni az uniós pénzek kifizetését és a levegőminőség javítására is intézkedéseket kell hozni

Az Európai Parlament elfogadta a magyarországi demokráciát értékelő állásfoglalását, amely súlyos hiányosságokat említ az igazságszolgáltatás, a korrupció elleni küzdelem, a médiaszabadság, az alapvető jogok, az alkotmányos és választási rendszer, a civil társadalom működése, az EU pénzügyi érdekeinek védelme és az egységes piac elveinek betartása terén.

Az állásfoglalást 399 igen szavazattal, 117 nem ellen, 28 tartózkodás mellett fogadták el. Az Európai Parlament (EP) elítéli a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényt és a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását, amelyeket úgy ítél meg, hogy alapjaiban sértik a demokrácia normáit és megsértik számos uniós jogszabályt.

A képviselők arra kérik az Európai Bizottságot, hogy az Európai Unió Bíróságától kérjen ideiglenes intézkedést a törvény azonnali felfüggesztésére, mivel az sérti a szabad és tisztességes választások elvét.

Az EP sajnálattal veszi tudomásul, hogy a Bizottság 10,2 milliárd eurónyi befagyasztott uniós forrást felszabadított, és emiatt a Parlament az Európai Unió Bíróságához fordult. A korábbi magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit kiszivárogtatott kijelentései miatt a képviselők úgy vélik, a Bizottságnak újra kellene értékelnie az uniós pénzek kifizetését.

A képviselők érthetetlennek tartják, hogy a Bizottság az igazságszolgáltatás függetlenségének javulására hivatkozva forrásokat szabadít fel, miközben más uniós jogszabályok alá tartozó pénzeszközök forrásait az igazságszolgáltatás függetlenségének terén folyamatosan fennálló hiányosságok miatt továbbra is visszatartják.

Az EP képviselői megismétlik, hogy a 7. cikk (1) bekezdése szerinti eljárás helyett a közvetlenebb 7. cikk (2) bekezdése szerinti eljárás keretében kellene megállapítani, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós értékeket. Aggodalmukat fejezik ki azzal kapcsolatban is, hogy a magyar kormány nem lesz képes hitelesen ellátni a 2024 második félévében esedékes Tanács elnökségi feladatait, és ismételten sürgetik egy átfogó mechanizmus létrehozását az uniós értékek védelmére.

Ezen felül az Európai Parlament szerdán megszavazta, hogy az uniós országok új intézkedéseket vezessenek be a levegőminőség javítására. Az új szabályok szigorúbb határértéket vezetnek be 2030-ra az egészségre különösen ártalmas szennyező anyagokra, mint a finomszemcsés szálló por (PM2.5 és PM10), a nitrogén- és a kén-dioxid. A tagállamok bizonyos feltételek mellett tíz éves halasztást kérhetnek.

Az új nemzeti szabályok megsértésekor jogi eljárást indíthatnak azok, akikre hatással van a légszennyezés, és kártérítést kaphatnak, ha az egészségük károsodik. A szabályokkal több mérési pontot kell felállítani a városokban, a levegőminőségi mutatókat pedig EU-szerte összehasonlíthatóvá, világossá és nyilvánosan elérhetővé kell tenni.

Az EP 381 igennel, 225 nem és 17 tartózkodás mellett szavazta meg a javaslatot. A jogszabályt még el kell fogadnia az EU tagállami miniszterekből álló Tanácsának, de a testület már februárban alkut kötött a képviselő-testülettel, ami után már általában csak formaság a szavazás. Ha elfogadják, a jogszabályt kihirdetik és húsz nappal később életbe lép, de a tagállamoknak még külön át kell ültetniük a nemzeti jogukba, amire két évet kapnak.

Az Európai Bizottság évekkel ezelőtt már a mostani szabályok (részben 2005 és 2017 közötti) rendszeres és tartós megsértése miatt eljárást indított a magyar hatóságokkal szemben. Az ügy perig jutott, és 2021-ben az EU bírósága megállapította a kötelezettségszegést, és kimondta: „Magyarország nyilvánvalóan nem fogadta el kellő időben” az intézkedéseket, hogy „a PM10 részecskékre vonatkozó határértékek túllépésének időtartama” a lehető legrövidebb legyen az érintett területeken.

Ahogy arról a Levegő Munkacsoport tavaly decemberi közleménye alapján is írtunk, vidéken – részben a szegénység miatt kényszerből – eltüzelt hulladékok is rontanak a szmoghelyzeten, ha beköszönt a hideg, de már a fa is ezerszer annyi PM10-es részecskét tartalmaz, mint egy 17 éves teherautó kipufogógáza.