A kormány kiterjeszti a könyves LMBTQ-szabályt további termékekre

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a kormány módosította a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szabályokat, beleértve a kötelező jótállási időtartam változását és az LMBTQ-témájú tartalmak terjesztésére vonatkozó korlátozásokat.

A fogyasztóvédelem területén változások történtek, a tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállási ideje a következőképpen alakul:

  • 10 000 forint és 250 000 forint közötti eladási ár esetén két év,
  • 250 000 forint feletti eladási ár esetén három év lesz a kötelező jótállási idő.

Amennyiben a jótállási időn belül egy terméket már háromszor megjavítottak, de ismét meghibásodik, azt a vállalkozás nyolc napon belül köteles kicserélni. Ha a cserére nincs lehetőség, a vállalkozásnak a vételárat kell visszatérítenie a fogyasztónak.

A választási manifesztum szellemében Orbán Viktor jegyzi a salátarendeletet, amely szigorítja a kereskedelmi tevékenységek feltételeit. A gyermekeknek szóló termékek esetében, amennyiben azok meghatározó eleme a születési nemtől való eltérés, a nem megváltoztatása vagy a homoszexualitás megjelenítése, tilos azokat kirakatban elhelyezni vagy közszemlére tenni. Ezen termékek 200 méteres körzetben nem forgalmazhatók nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények, templomok és vallásgyakorlásra rendelt helyek bejárataitól. A szabályozás értelmében ezek a termékek csak elkülönítve és zárt csomagolásban hozhatók forgalomba.

A könyves szakmát sem hagyta érintetlenül a rendelet, amely előírja, hogy a kiadóknak tájékoztatniuk kell a kereskedőket, ha a könyv tartalmazza a fent említett elemeket. A kereskedőknek pedig lehetőséget kell biztosítaniuk a zárt csomagolásban forgalmazott termékek megvizsgálására, amennyiben a fogyasztó vagy a fogyasztóvédelmi hatóság ezt kifejezetten kéri.

A kormányközeli sajtó korábban több olyan terméket is megnevezett, amelyek potenciálisan beleférnek az új szabályozás hatálya alá, mint például a szivárványszínű LEGO-készletek, a gendersemleges matrjoska babák, vagy akár egyes rajzfilmfigurák ábrázolása gyermekruházaton és szivárványos táskákon. Egyes médiaszolgáltatók transznemű karaktereket és LMBTQ-zászlókat is megjelenítettek tartalmaikban, amelyek szintén érintettek lehetnek a rendelet által.

Orbán Viktor miniszterelnök a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon tartott nyitóbeszédében kiemelte, hogy a jövő Magyarországát a tehetséges fiatalok és a szakmunkások, szakiparosok rajzolják meg. A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság gerincét ma a szakmunka és a szakiparosok adják, és ha a szellemi foglalkozású emberek is kihozzák magukból a legtöbbet, és a két világ jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország. Orbán Viktor arra is kitért, hogy a technológia nem váltja ki a kétkezi munkát, de az irodisták, jogászok, fogalmazók és programozók reszkethetnek. Meggyőződése szerint, aki szakmát választ, az jó lóra tesz, és a kormány feladata segíteni a fiatalokat, hogy megkezdhessék önálló, felnőtt életüket. A miniszterelnök négy dolgot garantált: mindenki számára lesz szakma, akinek szakmája van, annak lesz munkája és tisztességes fizetése, valamint a családot vállalók számíthatnak a kormány támogatására.

A XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján Orbán Viktor kiemelte, hogy a magyar szakképzés Európa élvonalában van, és utalt arra, hogy tavaly a magyar csapat az európai szakmák versenyében a második helyen szerepelt, első helyen Svájc volt és minket követett Ausztria. A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság a világ országai között a 49. helyen van, a 33. leginnovatívabb ország a gyártási csúcstechnológiában pedig az ötödikek vagyunk. A szakképzés egyre vonzóbb, a pályaválasztók fele a technikumot választja, és átlagosan háromszoros a túljelentkezés ezekbe az iskolákba. A szakképzésben tanulók ösztöndíjat is kaphatnak, valamint 2020 óta megduplázták a tanárok bérét. A magyar kormány nevében a miniszterelnök négy dolgot garantál: hogy Magyarországon mindenkinek lesz szakmája, akinek van szakmája, annak lesz munkája is, aki dolgozik annak lesz tisztességes fizetése is, és aki a szakmája mellé családot is vállal, annak lesz otthona, és számíthat a családtámogatásokra is.

Mostanáig egyetlen tulajdonos sem jelentkezett a feltehetőleg embercsempészek által hátrahagyott, a közterületekről elszállított roncsautókért. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal által lapunknak küldött válasz alapján így a gépjárművek értékesítése hamarosan megtörténhet.