Lehet, hogy a Ferencváros zöld sasára usankát tenne a Gazprom?

Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója és Oroszország-szakértő, aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Gazprom lehet a Ferencváros fő szponzora.

Rácz András szerint a Gazprom nem csupán egy orosz állami vállalat, hanem olyan cég, amely tevőlegesen, harcoló erőkkel vesz részt az ukrajnai háborúban. A vállalatnak legalább három katonai magánvállalkozása van, a Potok, a Plamja és a Fakel, amelyek a Gazpromnyefty Ohrana nevű, az orosz védelmi minisztérium által létrehozott katonai magánvállalat alárendeltségében működnek. Ezek a vállalkozások részt vettek a bahmuti és a dél-donyecki harcokban. Rácz András szerint ezeknek a vállalatoknak a logója kerülhet a Ferencváros mezére.

A Blikk április 21-én számolt be először arról, hogy a Gazprom lehet a Ferencváros mezszponzora. A Nemzeti Sport korábban csak annyit közölt, hogy egy több iparágban érdekelt világvállalat érintett az ügyben, amely korábban BL-csapatot és topligás klubot is támogatott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium elismerte a szponzorációt, és pozitívan nyilatkozott arról, hogy minél több nemzetközi nagyvállalat fektet be a magyar sportba, megjegyezve, hogy a Gazprom nem szerepel a szankciós listán.

Rácz András szerint a Gazprom számára előnyös lehet a Ferencváros támogatása, mivel az orosz vállalatot 2022 óta kizárták az európai futballból. Az UEFA és a német Schalke már felbontotta a szerződéseit a céggel, és jelenleg csak a szerb Crvena Zvezdával van élő megállapodásuk. A Ferencváros támogatásával a Gazprom egy uniós és NATO-tag országban térhetne vissza az európai futballba.

A szakértő szerint a Ferencváros és Szijjártó Péter külügyminiszter számára is kérdéses, hogy miért előnyös ez a megállapodás. Rácz több lehetséges csapdahelyzetet is felvázol, például hogy a fradistákat több országban kifütyülnék, nem lennének ukrán játékosaik, és sportdiplomáciai bonyodalmak is adódhatnának. A magyar-ukrán viszony feszültségét sem enyhítené ez a lépés.

Rácz András reméli, hogy a Ferencváros szurkolói aktívan foglalkoznak majd a kérdéssel, bár megjegyzi, hogy a szurkolók között sok a szélsőjobbos beállítottságú drukker, és a magyar szélsőjobb oroszpárti, így kérdéses, hogy ez bekövetkezik-e.