A Fővárosi Közgyűlés utolsó ülése a júniusi választások előtt

A Fővárosi Közgyűlés június 9-i önkormányzati választások előtti utolsó ülésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a mögöttük álló öt év rendkívül nehéz volt, azonban az okokat illetően eltérő vélemények hangzottak el.

Az ülésen Karácsony Gergely főpolgármester a nehézségek ellenére is megköszönte a jelenlévők munkáját, és bár elismerte a véleménykülönbségeket, reményét fejezte ki, hogy mindenki a város szeretetével állt a döntések mögött. Karácsony szerint a ciklus Budapest történetének egyik legnehezebb öt éve volt, amit az energiaválság és a Covid járvány súlyosbított, valamint a kormány sarcpolitikája is hozzájárult a város nehézségeihez. A főpolgármester szerint a város pénzügyi mozgásterét 358 milliárd forinttal csökkentették ezek a tényezők.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője szintén elismerte, hogy a közgyűlés és a főváros számára ez volt az elmúlt öt év legnehezebb időszaka, de ő más okokat látott a nehézségek mögött. Szerinte Karácsony inkább miniszterelnök szeretett volna lenni, ami megmagyarázza, hogy miért csak két nagy beruházás valósult meg az előd által előkészített projektek közül.

A közgyűlésen szó esett a bicskei ügyet vizsgáló bizottság jelentéséről is, amely szerint a fővárosnak be kellett volna avatkoznia a gyermekek védelme érdekében. Wintermantel szerint a bizottság politikai alapon jött létre, és a jelentés túl általános, nem ad választ a jövőbeli megelőzésre. Kiss László, a bizottság elnöke részben egyetértett Wintermantellel, de hozzátette, hogy az intézményrendszer már nem a főváros kezében van, hanem az állam a felelős. A jelentést végül elfogadták, de a Fidesz politikusai nemmel szavaztak.

A közgyűlés támogatásáról biztosította a diákszervezetek által meghirdetett „Mi Budapestünk program” pontjait is, amelyek között szerepel egy önálló diákparlament létrehozása. A javaslat elfogadásával a következő Fővárosi Közgyűlés együttműködését ígérték a diákok fórumával.

Pikó András, Józsefváros polgármestere a kisajátításra kijelölt házak ügyében beszélt, amely szerinte 210 család életét és biztonságát veszélyezteti. A polgármester szerint a kormány Józsefvárost csupán egy terepasztalnak tekinti. A közgyűlés egy kisajátítást elítélő nyilatkozatot fogadott el, amelyre a Fidesz politikusai nemmel szavaztak.

A Budapesti Klímaügynökség létrehozásáról is döntöttek, amelynek vezetője Ámon Ada energia- és klímapolitikai szakember lesz. Az ügynökség alapvetően az energetikai korszerűsítésben nyújt majd segítséget. A kormánypárti képviselők nem támogatták az ügynökség létrehozását, de a többség igen szavazatával elfogadták.

A főváros 2023-as zárszámadását is elfogadták, amelyről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszélt. Szerinte a főváros stabilan működik, annak ellenére, hogy a kormány pénzt vitt el tőle. A Fidesz frakciója szerint a zárszámadást csak "trükközéssel" lehetett benyújtani, mivel a tavalyi kötelezettségeket az idei év terhére rendezték. A zárszámadást végül a fideszesek nemek mellett, 17 igennel elfogadták.

Ősztől teljesen átalakul a közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés választási szabályait a közelmúltban módosította az Országgyűlés fideszes többsége, visszaállítva a listás választási rendszert Budapesten. A júniusi önkormányzati választás után a közgyűlés tagjait listás választási rendszer alapján választják majd meg a budapestiek, a főpolgármester pedig közvetlenül választott lesz.