11 milliárd forintért kelt el az elveszettnek hitt Klimt-festmény

30 millió euróért, azaz csaknem 12 milliárd forintért talált gazdára Gustav Klimt elveszettnek hitt festménye, a Lieser kisasszony portréja, melyet egy bécsi aukciósházban árvereztek el.

A BBC szerint a műalkotás 1925-ben tűnt el, és csak idén januárban került elő újra. Az osztrák festő befejezetlen alkotását az im Kinsky aukciósházban adták el. A kép eredetével kapcsolatban több kérdés is felmerült, ugyanis nem teljesen tisztázott, hogy a festményen ki is látható. A szakértők szerint a megrendelő Lieser család egyik tagját ábrázolhatja a portré, amely a 20. század közepéig a család tulajdonában volt, azonban ezt követően nyoma veszett. A festményt egy zsidó iparoscsalád rendelte meg 1917-ben, egy évvel Klimt halála előtt.

A festmény jelenlegi tulajdonosai állítása szerint a műalkotás legalább az 1960-as évektől kezdve náluk volt. A Lieser család jogi örököseivel közösen hozták meg a döntést, hogy az im Kinsky aukciósház segítségével árverésre bocsátják a festményt. Az aukciósház közleményében azt írta, hogy a festmény 1925 utáni pontos sorsa „nem világos”, és három egymást követő öröklés útján került a jelenlegi tulajdonoshoz.

Az aukciósház szerint a festmény Justus Lieser és felesége, Henriette két lányának egyikét is ábrázolhatja. Henriette, akit Lilly néven ismertek, a modern művészet mecénása volt. A nácik deportálták, és a holokauszt idején az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg. Lányai, Helene és Annie túlélték a második világháborút.

A washingtoni elveknek megfelelően megállapodást kötöttek az egész családdal, és az im Kinsky a megállapodást „igazságos és méltányos megoldásnak” nevezte. Erika Jakubovits, az Osztrák Zsidó Hitközség elnökségének ügyvezető igazgatója azonban azt mondta, hogy még mindig „sok a megválaszolatlan kérdés”, és kérte, hogy az ügyet „egy független fél” vizsgálja ki.

Ez nem az első eset, hogy Klimt művei magas összegekért cserélnek gazdát. Tavaly a Hölgy legyezővel című festményét 28 milliárd forintos becsült értéken kínálták, végül pedig 30 milliárd forintnyi dollárért talált vevőre. A Lady with a Fan című műve 2023 júniusában 85,3 millió fontért kelt el a Sotheby's árverésén, ami a valaha árverésen eladott legértékesebb műalkotás Európában.