Új vérvizsgálati módszer a rák gyors felfedezésére

Percek alatt képes egy csepp vérből kimutatni a rákot egy új vizsgálat, amelyet kínai tudósok fejlesztettek ki, és amely a mesterséges intelligenciát is felhasználja a gyomor-, hasnyálmirigy- és végbélrák észlelésére mindössze 0,05 milliliter megszáradt vérből.

A kutatók szerint a módszerük különleges kémiai anyagokat érzékel a vérben, amelyek alapján 82-100 százalékos pontossággal képesek a rákot kiszűrni. A mesterséges intelligencia ebben az esetben azokat az anyagcseretermékeket azonosítja, amelyek a rák jelenlétét jelzik a szervezetben.

Ez a módszer különösen fontos lehet, mivel képes a betegséget már a korai stádiumban felismerni, még akkor is, ha a páciensnél még nem jelentkeznek a rákra utaló tünetek. A korai felismerés növelheti a kezelések hatékonyságát és ezzel együtt a betegek túlélési esélyeit is.

A gyomor-, hasnyálmirigy- és végbélrák a legveszélyesebb ráktípusok közé tartoznak, és jelenleg nincs olyan vérvizsgálati módszer, amely hatékonyan mutatná ki ezeket a rákfajtákat. Az orvosoknak ezért gyakran képalkotó vizsgálatokra és műtéti beavatkozásokra van szükségük a diagnózis felállításához. Az új vérvizsgálati módszer ezeket a bonyolult és költséges eljárásokat válthatná fel a jövőben.

A módszer költséghatékonysága és egyszerűsége révén akár a fejletlenebb országokban is hozzáférhetővé válhat a jövőben. Azonban még éveket kell várni arra, hogy a teszt széleskörű alkalmazásra kerüljön, mivel számos próbán kell átesnie az új eljárásnak.