Kormányzati tervezet a jogosítványok megszerzésének egyszerűsítésére

A kormány tervei szerint változhat a jogosítványok megszerzésének rendje, lehetővé téve a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára, hogy rövidebb képzési idő és alacsonyabb költségek mellett szerezhessék meg a C és CE kategóriás vezetői engedélyeket.

A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendelet átírását tervezi a kormány. Az új rendelkezések értelmében a B kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezők számára elérhetővé válna a C és CE kategóriás vezetői engedély megszerzése, rövidített képzési idővel és csökkentett költségekkel. A változtatások célja, hogy megfeleljenek az európai parlamenti és tanácsi irányelv előírásainak.

A C kategóriás jogosítvány lehetővé teszi a 3500 kg feletti össztömegű gépkocsik és az ezekből álló járműszerelvények vezetését, kivéve az autóbuszokat és trolibuszokat. A CE kategória pedig a C kategóriájú tehergépjárművek és a hozzájuk kapcsolódó nehéz pótkocsik vezetésére jogosít fel.

A tervezet indoklása szerint a változtatások lehetővé tennék, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők egy kombinált, C és CE kategóriákat magába foglaló tanfolyamon vehessenek részt. Ennek eredményeként a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő C és CE kategóriás vezetői engedélyek megszerezhetők lennének. A képzési idő lerövidítése és a költségek csökkentése elősegítené, hogy a képzésben résztvevők gyorsabban állhassanak munkába, ezzel enyhítve a fuvarozói piacon tapasztalható gépkocsivezető-hiányt.

Jelenleg a C és E kategóriás jogosítványokat nem lehet egyszerre megszerezni, továbbá a CE kategória megszerzésének feltétele az érvényes B és C kategóriás, nem kezdő vezetői engedély birtoklása.