Török Gábor a legújabb közvélemény-kutatásról: Meglepő adatok

A politológus, Török Gábor nehezen értelmezhetőnek és hihetőnek találja a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeit, amelyek jelentős változásokat mutatnak a magyar belpolitikában.

A Závecz Research által 2024. április 4-11. között végzett kutatás szerint az európai parlamenti listák támogatottsága a biztosan részt vevő és listát választó választók körében a következőképpen alakul: a Fidesz-KDNP 33 százalékon áll, míg a DK-MSZP-Párbeszéd 26 százalékot ért el. A Tisza Párt 14 százalékon, a Mi Hazánk 8 százalékon, a Momentum 7 százalékon, a Kétfarkú Kutya Párt 5 százalékon, az LMP 3 százalékon, míg a Jobbik csupán 1 százalékon áll. Az "egyéb lista" kategória 3 százalékot kapott.

Török Gábor kiemelte, hogy az elmúlt két hónapban jelentős változások történtek a magyar belpolitikában, és három számot említett, amelyeket különösen nehéz értelmezni vagy elhinni: a Fidesz, a DK-MSZP-P és a Tisza Párt százalékait.

A politológus Facebook-posztjában négy korábbi adatot is megosztott, amelyek segíthetnek a mostani kutatás eredményeinek értelmezésében: a Fidesz az eddig megtartott négy EP-választáson legrosszabb eredménye 47 százalék volt 2004-ben, 2009 óta az EP-választásokon egyszer sem ért el 50 százalék alatti eredményt, 2002 óta a Fidesz sem parlamenti, sem EP-választáson nem került 40 százalék alá, és az ellenzéki pártok 2009 óta az EP-választásokon egyszer sem kerültek 20 százalék fölé.

Az európai parlamenti választásokra június 9-én kerül sor, egy napon az önkormányzati választásokkal. A kampány április 20-án vette kezdetét.