Polgármester nélkül maradó települések Magyarországon

Magyarországon nem ritka jelenség, hogy egyes települések polgármester nélkül maradnak, akár több önkormányzati választáson keresztül is. A jelenség különböző okokból következhet be, mint például jelölt hiánya vagy szavazategyenlőség.

A Győr-Moson-Sopron megyei Tápon például három egymást követő önkormányzati választáson sem sikerült polgármestert választani. 1994-ben és 2002-ben senki sem jelöltette magát, 1998-ban pedig szavazategyenlőség miatt nem tudtak dönteni a választók. A szavazategyenlőség miatt kiírt időközi választáson végül egy harmadik jelölt nyert.

Az önkormányzati választások hivatalos kampányidőszaka április 20-án kezdődött az aláírásgyűjtéssel, és a jelöltek május 6-ig gyűjthetik az ajánlásokat. Az elmúlt nyolc választáson mindig volt olyan település, ahol nem tudtak polgármestert választani, legtöbbször jelölt hiányában, de a szavazategyenlőség is gyakori ok volt 2010-ig.

A probléma már a rendszerváltás utáni első, 1990-es választáson is előfordult, amikor több településen sem tudtak eredményt hirdetni. A pontos okokra már nem emlékeznek, de a jelenség 2002-ig egyre gyakoribbá vált. 1994-ben például három helyen semmisítették meg az eredményt, és hat helyen szavazategyenlőség alakult ki.

Tápon kívül további három időközi választást is tartottak, így összesen hat rendkívüli választást szerveztek a nyolc rendes választáson kívül. A legtöbb eredménytelen választás 2002-ben volt, amikor hét településen jelölt hiányában, és 18 településen szavazategyenlőség miatt nem tudtak győztest hirdetni.

A polgármester-jelöltek hiánya főként a kisebb településeken és a Dunántúlon jellemző, de nagyobb településeken is előfordult már, mint például Balatonszepezden és Lakhegyen. Szavazategyenlőséggel végződő választás 2010 óta nem volt, de egyéni választókerületekben még 2019-ben is előfordult.

Ezért az önkormányzati választásokon minden egyes szavazat kiemelten fontos lehet, hiszen sok esetben egyetlen plusz szavazat is eldöntheti a polgármesteri poszt sorsát vagy a testületi többséget. Magyarországon 3177 településen választanak polgármestereket, és bár a problémás esetek száma elenyésző, mégis minden választáson akad néhány község, ahol eredménytelenül zárul a szavazás.