Gyermekotthoni pedofil nevelő letartóztatása

Letartóztatták azt a férfit, aki a gyanú szerint szexuális cselekményeket hajtott végre kiskorúakkal egy fővárosi gyermekotthonban és azon kívül is.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség indítványára a nyomozási bíró egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását, mivel fennáll a szökés, a bizonyítás befolyásolásának és a bűnismétlésnek a veszélye. A férfi ellen szexuális visszaéléssel, kiskorú sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

A gyanú szerint a férfi 2023 tavaszán egy budapesti gyermekotthonban, a felügyeletére bízott kiskorúakkal végzett szexuális cselekményt, kihasználva hatalmi helyzetét. Ezenkívül egy másik, nem az otthonban élő kiskorú ismerősével is többször létesített szexuális kapcsolatot, miután bizalmi viszonyt alakított ki vele, szeszes itallal és kábítószerrel kínálta, majd kihasználta a bódult állapotát. Amikor a kiskorú elutasította, a férfi meg is ütötte.

A 24.hu értesülései szerint a férfi egy 14 éves fiút és egy 14 éves lányt zaklatott, és egy XVI. kerületi gyermekotthonban dolgozott gyermekfelügyelőként.

A törvény a nyomozás tárgyát képező bűncselekményeket – a halmazati szabályokra figyelemmel – 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja. A végzés egyelőre nem végleges, és a nyomozás tovább folytatódik.

Az elmúlt időszakban különösen nagy figyelem hárul a gyermekotthonokban elkövetett szexuális bűncselekményekre, különösen azután, hogy Novák Katalin volt államfő kegyelmet adott egy korábbi gyermekotthoni vezetőnek, aki tudott a gyerekek elleni molesztálásról és segédkezett is benne. Az ügy kapcsán a magyar gyermekvédelem hiányosságai is napvilágot láttak.

Azok számára, akik hasonló helyzetben vannak, vagy ismernek valakit, aki áldozattá vált, az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálat és az Áldozatsegítő Vonal ingyenesen hívható, továbbá személyes segítséget az Áldozatsegítő Központokban kérhetnek.

A nyomozás 2023-ban indult, miután tavaly tavasszal felmerült a gyanú, hogy a férfi visszaél a hatalmi helyzetével és szexuális cselekményre kényszerít egy az otthonban élő kiskorút. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2023 decemberében közzétett jelentése szerint az otthon egyik 15 éves lány lakója tavaly áprilisban meg akart szökni az intézetből, ebben segített volna neki az egyik gyermekfelügyelő, cserébe azért, ha a lány szexuális kapcsolatot létesít vele. Az ombudsmani vizsgálat megállapította, hogy az otthon vezetősége utólag értesült az esetről, az otthon vezetője meghallgatta a lányt, aki elismerte, hogy a gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatba lépett vele. Azóta a férfit kirúgták az otthonból.