A siófoki Sió-zsilip megújult és katasztrófavédelmi feladatok is átszervezésre kerülhetnek

Siófokon átadták a felújított Sió-zsilipet, amely mellett egy parkosított közösségi tér is helyet kapott, és szerdától a nagyközönség számára is látogatható.

A beruházás keretében megvalósult átadóünnepségen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a megújult zsilip nem csak műszaki funkcióját tölti be, hanem a város arculatába is illeszkedik, és új élményeket nyújt Siófok lakóinak és látogatóinak. Az államtitkár beszédében említést tett arról is, hogy Magyarország rendelkezik több mint 4300 kilométernyi elsőrendű állami tulajdonú árvízvédelmi védvonallal, melynek 500 kilométernyi szakasza újult meg az elmúlt évek során, ezáltal 10 százalékkal csökkentve az árvízvédelmi kockázatot.

Ezzel párhuzamosan, a katasztrófavédelem területén is változások várhatóak. A Telex információi szerint több vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságnál állománygyűlést tartottak, ahol komoly átszervezést jelentettek be. A hatósági jogkörök egy része – mint például a vízügy, az iparbiztonság, a kritikus infrastruktúra és a tűzvédelem – átkerülhetnek a kormányhivatalokhoz. Az átszervezés időpontjáról és ütemtervéről egyelőre nincs hír, és a változások okait firtató kérdésekre sem kapott választ a Telex az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól és a Belügyminisztériumtól.