Sürgős ráncfelvarrásra szorul Magyarországon a gondokság intézménye

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a gyermekvédelemről, az idősvédelemről és a pszichiátriai betegekről is több szó esett, a gondnokság jogintézménye még mindig kevéssé tárgyalt terület. Ezen a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány kíván változtatni, többek között konferenciát szervezve az intézmény hiányosságainak bemutatására.

A gyámság és a gondnokság gyakran összekeveredik, pedig a kiskorúakat a gyámság, a belátási képességükben korlátozott nagykorúakat pedig a gondnokság érinti. A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány szerint a társadalom legsebezhetőbb tagjai azok, akik gondnokság alatt állnak, és bár gondnokaik lelkiismeretesen látják el feladataikat, a jogi útvesztőkben számos kihívással találkoznak. A problémákra reflektálva az alapítvány április 27-ére konferenciát szervez, ahol bírók, ügyvédek, jogvédők, igazságügyi orvosszakértők és pszichiáterek is részt vesznek. Az esemény célja, hogy megválaszolják a gondnokság intézményével kapcsolatos kérdéseket, például hogy kitől kell megvédeni az érintetteket, és milyen helyzetben van Magyarország ezen a területen.

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány az Indexnek több olyan esetet is bemutatott, amelyek rávilágítanak a gondnokság intézményének fontosságára és a kapcsolódó ismeretterjesztés szükségességére. Például egy idős pszichiátriai beteg esetében, akinek elromlott a kazánja, a gondnoknak öt embert kellett mozgósítania, hogy bejuttassanak egy fűtésszerelőt az illető otthonába. Egy másik esetben egy súlyos mentális problémákkal küzdő alkoholbeteg gyakran a társasház lépcsőházában tartózkodott, és a gondnoknak kellett intézkednie annak érdekében, hogy orvosi ellátást kapjon.

A gondnokok, akik lehetnek hivatásos személyek vagy családtagok, nap mint nap szembesülnek ezekkel a kihívásokkal, és munkájukat a kormány nem becsüli meg kellőképpen, hiszen a díjazásuk havonta csupán 2000 forint személyenként. Az alapítvány szerint számos probléma és kihívás áll fenn, például az egészségügyi ügyrendben gondokság alatt álló személyek kihasználhatósága, vagy a gondnokolt vagyonának sorsa a rokonok halála esetén. Az alapítvány felveti azt is, hogy a gondnokoknak mennyire kell egészségügyi szakembereknek lenniük ahhoz, hogy felelősen tudjanak cselekedni.