Magyarország a lista végén: a nők parlamenti részvételében

Magyarország az Európai Unióban az utolsó helyen áll a női miniszterek és képviselők arányát tekintve, Varga Judit távozása óta nincs női miniszterünk, és a női képviselők aránya is alacsony. Az Európai Parlamentben viszont a magyar női képviselők aránya közel áll az európai átlaghoz. A női kvóták és a választási rendszerek hatása a nők politikai részvételére jelentős, de Magyarországon nincsenek hivatalos kvóták.

Magyarország az Európai Unióban az utolsó helyre került a női miniszterek és képviselők arányát illetően. Varga Judit lemondása után a női miniszterek aránya 0 százalékra csökkent, mivel jelenleg nincs női miniszterünk. A női képviselők aránya is alacsony, 2024 első negyedévében mindössze 14,1%-ot tett ki, ami az utolsó helyet jelenti az EU-ban.

Az Európai Parlamentben a magyar női képviselők aránya 38,1%, ami alig marad el az európai átlagtól, ami 39,4%. A női kvóták bevezetése az egyik lehetséges módja annak, hogy növeljük a nők parlamenti részvételét. Európában két fő típusú kvóta létezik: az egyik, ahol jogszabály írja elő a női jelöltek arányát, a másik pedig önkéntes alapon működik, ahol a pártok maguk döntenek a kvótákról.

Magyarországon nincsenek hivatalos kvóták, de az MSZP és az LMP vállalásokat tett arra, hogy bizonyos arányban nőket jelöljenek. Az MSZP 20%-os, az LMP pedig változatos nemű jelöltlistát ígért.

A választási rendszerek is befolyásolják a nők politikai részvételét. A pártlistás rendszerek, mint az Európai Parlamenti választások, kedvezőbbek lehetnek a nők számára, mint az egyéni jelöltek versengése. A magyar országgyűlési választásokon a női képviselők többsége listáról került be, míg az egyéni jelöltek között kevesebb a nő.

Végül, ha a nők bekerülnek a döntéshozásba, az még nem garantálja, hogy magasabb pozíciókat is elérjenek. Az Európai Parlamentben azonban a nők aránya az alelnöki pozíciókban körülbelül 43%, ami közel áll a svédországi helyzethez, ahol a női szenior miniszterek aránya 45,8%. Magyarországon jelenleg nincs női miniszter, ami nemzetközi összehasonlításban is ritkaságnak számít. Az EU-ban a nők egyre több teret kapnak a politikában, és gyakran magasabb arányban vannak jelen, mint a nemzeti parlamentekben.