Halotti tor a 75. születésnapra

Kelényi-Szamos Gabriella, a Szamos Marcipán vezetője, egy rendhagyó módon ünnepelte meg 75. születésnapját: halotti torral, ahol még tombola is volt.

Húsz évvel ezelőtt merült fel először az ötlet, hogy halála után ne gyászoljanak, hanem ünnepeljenek. Kelényi-Szamos Gabriella ezt a kívánságát tavaly novemberben, amikor betöltötte a 75. életévét, valóra váltotta, és halotti torral ünnepelte meg születésnapját. A Szamos Marcipán tulajdonos-vezérigazgatója szerint nem kell szomorkodni a halál miatt, inkább emlékezzünk meg a szép pillanatokról.

A tulajdonos férje, Szamos Mátyás öt évvel ezelőtt hunyt el, és egy sóurnába helyezve a Dunába engedték, ahol csak a család volt jelen. Kelényi-Szamos Gabriella is hasonló módon szeretne távozni, de előtte megrendezte saját halotti torát, hogy a gyerekeire ne háruljon ez a feladat. A rendezvényre 90 vendéget hívott meg, és az egyik fia volt a ceremóniamester.

A vendégek virágok helyett házi készítésű finomságokkal, mint befőttek, lekvárok és kolbászok lephették meg a jubilált, amelyekkel megtelt a kamrája. Emellett mindenkitől egy-egy írásbeli emléket kért magáról, amelyeket később összefűzött, és amelyekből lelkileg merít erőt. A tombolán azok vehettek részt, akik eleget tettek ennek a kérésnek, és írtak róla valamit. Kelényi-Szamos Gabriella továbbra is aktív, jelenleg a harmincéves múzeumuk, a Szamos Múzeum felfrissítésén dolgozik, és még rengeteg ötletét szeretné megvalósítani.