Így költene természetvédelemre Karácsony Gergely

A főváros 1,4 milliárd forintot fordítana a következő években természetvédelmi területek megőrzésére egy elnyert európai uniós pályázat révén – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester a Föld napján, Budapesten, a Tétényi-fennsíkon tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyhatja jóvá a természetvédelmi területek megőrzéséről szóló szerződést. A főpolgármester szerint a városvezetés az elmúlt években igyekezett ledolgozni az előző évtizedek természetvédelmi adósságát, és 212 hektár új természetvédelmi területet alakítottak ki Budapesten. "Azt gondoljuk, egy nagyvárosi lét együtt jár azzal, hogy megőrizzük, védjük és bővítjük azokat a területeket, amelyek kiemelten fontos természetvédelmi értékekkel bírnak" – mondta Karácsony Gergely.

A fővárosi önkormányzat a természetvédelmi őrszolgálatot is megerősítette, és a FŐKERT-en belül egy új önálló természetvédelmi osztály jött létre a természetvédelmi területek fenntartására és a természetközeli állapot megőrzésére. Karácsony Gergely kiemelte, hogy a főváros még soha nem költött annyi pénzt természetvédelemre, mint amennyire most lehetősége van. Budapest ráadásul Európában elsőként nyert jelentős forrásokat a LIFE programból nagyvárosként e célra.

Tüttő Kata, a főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint a hétéves program három természetvédelmi területet érint: a Mocsáros Természetvédelmi Területet, a Tétényi-Fennsík Természetvédelmi Területet és a Kőérberki Szikes Rét Természetvédelmi Területet. A Tétényi-Fennsíkról szólva elmondta, hogy a területen található minden korábbról megmaradt objektumot fel kell számolni, az illegálisan lerakott hulladékot el kell szállítani, és a gyepet helyre kell állítani. A területen mintegy négyszáz növényfaj és nyolcvan állatfaj él, többségük védett státuszú.